ЕС губи икономическата си конкурентоспособност, казват германските бизнес лидери

Графика на деня, 20.03.2024 г.

16:38 | 20 март 2024
Автор: Камил Ковалче
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Мнозинството от германските бизнес ръководители смятат, че Европейският съюз е загубил привлекателността си като място за правене на бизнес, според ново проучване на индустриалното лоби DIHK.

Около 56% от анкетираните 3000 германски фирми сигнализираха, че конкурентоспособността на ЕС като място за бизнес се е влошила през последните пет години, докато само 7% виждат подобрение.

„Въпреки принципно добрата си стартова позиция, Европа е в опасност да загуби позиции в международната конкуренция“, каза управляващият директор на DIHK Мартин Ванслебен в сряда в изявление по имейл. „Тази тенденция трябва да бъде спряна незабавно."

Производствените компании имат особено негативно мнение: две трети казват, че бизнес условията са се влошили през последните години, позовавайки се на нарастващите разходи главно поради високите цени на енергията. Прекомерната бюрокрация и търговските бариери са допълнителни фактори зад неблагоприятното им заключение.

„Трябва да видим коя бюрокрация може да бъде премахната и да станем по-бързи в това“, каза във вторник Франциска Брантнер, заместник-министър на икономиката на Германия, попитана как да направим Европа по-конкурентоспособна.

Говорейки на събитие в Берлин, организирано от лобито на германската BDI индустрия, тя добави, че „имаме единен пазар, който все още не е достатъчно добър – следващата комисия трябва да се заеме с тази интеграция.“