Облигациите на САЩ претърпяха първи изходящи потоци от 2021 г. насам

Графика на деня, 17.11.2023 г.

10:28 | 17 ноември 2023
Автор: Гарфийлд Рейнолдс
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Дивите разпродажби, които удариха държавните ценни книжа на САЩ през предходните месеци, бяха предизвикани от опасения, че стачка на купувачите е засегнала пазара на облигации за 26 трилиона долара. Сега е потвърдено: поне един набор от инвеститори се насочиха към изходите през септември.

Чуждестранните инвеститори са продали държавни облигации на стойност 1,7 милиарда долара повече, отколкото са закупили през този месец, показват данни на Министерството на финансите на САЩ. Това отбеляза първите нетни изходящи потоци от май 2021 г. и най-слабите три месеца за чуждестранното търсене от периода, завършващ през май 2020 г.

Държавните ценни книжа поскъпнаха отново този месец, тъй като по-меките данни за инфлацията в САЩ и сигналите за пропукване на пазара на труда предизвикаха спекулации, че цикълът на затягане на Федералния резерв е приключил. Търсенето също се облагодетелства, след като доходността достигна най-високите нива от повече от десетилетие в резултат на тази разпродажба през септември и октомври.

„По-ниската инфлация, високата доходност и удобството, че централните банки по същество са привършили с повишенията, са убедителни двигатели за инвеститорите да се върнат към дългови инструменти с фиксиран доход сега“, каза Прашант Нюнаха, лихвен стратег в Сингапур в TD Securities Inc. „Септември беше време, когато ДЦК не бяха в менюто на много инвеститори, тъй като пазарите се сблъскаха с проблеми, свързани с усвояването на скок в емисиите в момент, когато силният растеж сигнализира за необходимост от по-високи реални лихви и срочни премии.“

Пазарът на облигации остава нестабилен, тъй като продължават опасенията, че предлагането може да надвие търсенето. Продажбата на 30-годишни американски облигации миналата седмица беше един от най-лошите аукциони за последното десетилетие, което подчертава защо инвеститорите остават предпазливи относно обвързването с държане на по-дългодрочни книжа.

Двамата най-големи чуждестранни купувачи на държавни ценни книжа отчетоха спад на стойността на притежанията си през септември. Запасите на Китай са намалели най-много за една година, докато японските инвеститори отбелязаха спад до най-ниското ниво от март. Японските портфейли вместо това се натрупаха в дълг на американски агенции, който обикновено предлага по-висока доходност.

Индексът на Bloomberg за ДЦК на САЩ се повиши с 2,6% от 31 октомври, прекъсвайки шестмесечна серия от загуби и се доближаваше до изтриване на загубите за тази година.