Световната купчина от ESG дълг за 5 трилиона долара ще продължи да расте

Графика на деня, 04.05.2023 г.

11:22 | 4 май 2023
Автор: Зия Сонг
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Купчината социално осъзнат дълг в света нарасна до рекордните 5,1 трилиона долара през първото тримесечие - сума, която Институтът за международни финанси (IIF) очаква да продължи да расте.

Правителствата и компаниите увеличават заемите, обвързани с екологични, социални и управленски цели, като помагат на вселената от ESG дълг да се разшири от $3,8 трилиона година по-рано, според данни от IIF. Това е тенденция, която групата от финансовата индустрия очаква да продължи.

„Очакваме емитирането на ESG облигации да остане силно“, пишат в доклад от сряда икономистът Хадиджа Махмуд и Емре Тифтик, директор на изследванията за устойчивост. „Като се има предвид ограниченият фискален капацитет на правителствата да насочват допълнителни ресурси към изменението на климата (поради по-високите дългови тежести), допълнително финансиране в този мащаб може да бъде канализирано само чрез катализиране на частния капитал.“

Зрелите икономики – водени от САЩ и Европейския съюз – са дом на около 3,6 трилиона долара, или 70%, от световния ESG дълг, според IIF.

Междувременно нововъзникващите пазари изостават по отношение на емитирането. Страните с гранични и нововъзникващи икономики са продали само 45 милиарда долара през първото тримесечие, почти половината от това, което са емитирали през предходното тримесечие, показват данните.

Като цяло развиващите се нации представляват само 740 милиарда долара от общия дълг на ESG, като Китай е отговорен за около 40% от тях.