Акциите в Азия отчитат най-доброто представяне пред останалия свят за ноември от 1993 г.

Графика на деня 30.11.2022 г.

20:00 | 30 ноември 2022
Автор: Юкюнг Лий, Ишика Мокърджи
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ноември се оказа най-добрият месец за азиатските акции спрямо останалите книжа по света от началото на 90-те години.

Индексът MSCI Asia Pacific скочи с 14% за месеца, което е най-голямото му покачване от 1998 година, а индексите на пазарите от Хонконг до Филипините отбелязаха значително поскъпване, което подобри рекордите най-малко за 10 години назад. Индексът MSCI All Country World добавя по-малко от 6%.

Оживлението в Азия беше подхранено от нарастващи признаци, че Китай разхлабва своята политика за нулев Covid, както и очакванията, че Федералният резерв ще забави темповете на затягане на паричната политика. Мениджърите на активи твърдят, че това е едва началото и очакват по-доброто представяне на азиатските акции да продължи и през цялата следваща година, след като в продължение на месеци акциите в региона изоставаха от останалия свят.

"В сравнение с други развиващи се пазари имаме много по-стабилни баланси на държавно и корпоративно ниво, по-разумно разработване на политики и положителни структурни реформи в няколко ключови държави", каза в интервю Питър Монсън, портфолио мениджър в Nikko Asset Management.

По данни на Bloomberg този месец чуждестранните фондове са закупили нетно акции в развиващите се икономики с изключение на Китай на стойност 12,6 млрд. долара, което е най-големият приток от две години насам.

На Тайван се падна почти половината от тези обеми, тъй като чуждестранните инвеститори, сред които и Уорън Бъфет, заложиха на производителите на чипове на фона на намаляването на напрежението между Китай и САЩ.

Трейдърите се върнаха и към китайските активи, подтикнати първо от слуховете, разпространени в началото на месеца, за план за излизане от политиката за нулев Covid, а след това и от въведените от властите мерки, подчертаващи намерението за облекчаване на ограниченията. За това спомогнаха и редица политически мерки за подпомагане на затруднения сектор на недвижимите имоти.

Водещите индекси за периода.

Индекс                                                          Ръст за ноември                           Най-добър месец от:

MSCI Asia Pacific Index                                14%                                               1998

MSCI EM Asia Index                                     17%                                                2001

Hang Seng China Enterprises Index             26%                                               2003

Hang Seng Index                                           24%                                               1998

Taiwan’s TWSE Index                                   15%                                                2009

Philippine Stock Exchange Index                 10%                                                 2010

Забелязахме „драстична промяна в пазарните нагласите, защото политиците в Китай предоставиха няколко пакета от мерки за подкрепа,“ каза Дейвид Таунсенд, управляващ директор на регион EMEA във  Value Partners Group.

Goldman Sachs Group Inc. очаква още едно оживление на акциите в Китай и Южна Корея, докато Morgan Stanley прогнозира ръст от 14% за MSCI China Index през 2023 година.