S&P 500 не е имал толкова слабо първо полугодие от 1970 г.

Графика на деня, 23.06.2022 г.

11:30 | 23 юни 2022
Обновен: 13:14 | 23 юни 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

S&P 500 уверено върви към най-лошото си първо полугодие от президентството на Ричард Никсън.

С оставащи само седем дни до края на юни, индексът е надолу с 21% от началото на годината на фона на очакванията, че токсичната комбинация от висока инфлация и настъпателно настроен Федерален резерв ще насочи американската икономика към рецесия. Последният път, когато S&P 500 падна толкова много през първите шест месеца на която и да е година, беше през 1970 г., според данни, събрани от Bloomberg.

Инфлационният шок в стила на 1970-те може да доведе до срив на индекса с около 33% от сегашните нива до 2525 пункта на фона на стагнация с по-висока инфлация, според стратега на Societe Generale SA Маниш Кабра. Основният прочит от 70-те години на миналия век е рискът, че ако инвеститорите започнат да вярват, че инфлацията ще остане висока за по-дълго, пазарите на акции ще започнат да се фокусират върху реалния вместо номинален процент на печалба на акция, който за тази година вероятно ще бъде отрицателен, каза SocGen.

S&P 500 потъна в мечи пазар в началото на миналата седмица, преди сериозно възстановяване във вторник, но фючърсите на САЩ в сряда сигнализираха, че отскокът може да е краткотраен. 

Пазарът на активи с фиксирана доходност също имаше тежко първо полугодие. Според изчисления на стратезите на Deutsche Bank AG, никога от 1788 г. - годината преди основаването на Министерството на финансите на САЩ - американските облигации не са падали толкова много.