Електроцентралите стават по-скъпи, но ВЕИ са все още най-евтини

Графика на деня, 21.12.2021 г.

17:30 | 21 декември 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Нарастващите разходи за материали и доставка направиха електроцентралите по-скъпи през втората половина на 2021 г. и докато възобновяемите енергийни източници отбелязаха най-големи ръстове, вятърът и слънчевата енергия остават най-евтините източници на електроенергия в по-голямата част от света.

Цената на енергия от нови слънчеви ферми с фиксирана ос се е покачила с 11,5% от първата половина на годината до 43 долара за мегаватчас, според доклад от BloombergNEF във вторник. Цената на енергия от вятърни централи нарасна с 4,3%, докато енергията от природен газ се покачи с 4,4%, а въглищата се повишиха с 0,5% до $64.

Увеличенията отразяват нарастващите цени на стоките, използвани за производството на вятърни турбини и слънчеви панели, включително стомана и полисилиций, както и по-скъпите въглища и газ. Това се влошава от проблемите в глобалната верига за доставки, които увеличават разходите за доставка. Въпреки нарастването на изравнените разходи за електроенергия, слънчевата или вятърната енергия остават най-евтиният източник на енергия в региони, представляващи около 91% от световното производство на електроенергия и две трети от населението.

цени електроцентрали

„LCOE за слънчева и вятърна енергия в целия свят са се увеличили през втората половина на годината“, според доклада. „Но това не беше достатъчно, за да се измести конкурентоспособността на новоизградените възобновяеми енергийни източници спрямо новите мощности от въглища и газ.“

Докладът разглежда LCOE - разходите за генериране на енергия от нова централа през очаквания й живот, включително строителство, поддръжка, експлоатация, финансиране, гориво и други разходи.