Топ 5 на най-богатите тенисисти в света

Вижте в статията каква част от печалбите носят ангажиментите на спортистите извън корта

13:56 | 14 септември 2021
Обновен: 14:53 | 14 септември 2021
Автор: Антон Груев
Топ 5 на най-богатите тенисисти в света

Професионалният тенисист трябва да бъде наистина трудолюбив и отдаден на целите си, за да достигне върха. Когато се заложи не само на талант, но и на сериозна подготовка, тогава нищо не може да ги спре да получат заслуженото. Най-добрите играчи в света получават заслужено възнаграждение за упоритата работа, която полагат ден след ден.

Това, което прави тениса наистина специален, е, че както мъжете, така и жените сега получават еднакви възможности. Паричните награди в най-престижните състезания предлагат равни парични награди и за двата пола, което прави тениса наистина уникален спорт в този аспект.

Нека да разгледаме 5-те най-богати тенисисти към 2021 г.

5. Анди Мъри

Сър Анди Мъри е финалист в 6 турнира на сингъл от Големия шлем и печели 3 титли от Големия шлем, купа на Дейвис, два златни медала и общо 46 титли от ATP. Роденият в Шотландия тенисист е спечелил общо 61,5 милиона долара само в парични награди и има спонсорски договори с Adidas, Royal Bank of Scotland, Shiatzy Chen, Under Armor и множество други.

Мъри притежава компанията 77 Management, като цифрата 77 идва от момента, в който той печели първата си титла от Големия шлем на Уимбълдън през 2012, като стана първият британец, спечелил титла от Големия шлем от 77 години. Нетната стойност на Анди Мъри от 165 милиона долара го доведе до петото място в нашия списък с най-богатите тенисисти в света.

4. Рафаел Надал

С 85 титли в кариерата си, включително 20 от Големия шлем, 2 златни олимпийски медала и 5 Купи на Дейвис по двойки, Рафаел Надал оставя своята следа като един от най-елитните играчи в тениса. 

Към 2020 г. нетната стойност на Рафаел Надал е приблизително 180 милиона долара. Надал е спечелил общо 121 милиона долара благодарение на своите тенис резултати откакто стана професионалист през 2001 г.

Настоящият номер 5 в света също печели огромни суми от спонсорски договори. Само през 2019 г. той спечели около 26 милиона долара от такива. Той има огромни договори с Nike, Tommy Hilfiger, Telefonica и Kia Motors.

3. Серина Уилямс

Серина Уилямс се занимава професионално с тенис от 1995 г., когато е на 14 години. За първи път през 2002 г. тя става номер 1 на WTA като постига това още 7 пъти през кариерата си. Нейният шести път като номер 1 беше специален като тя остана на върха за рекордните 186 последователни седмици.

Серина Уилямс притежава 73 титли, 23 от Големия шлем за сингъл, 14 от Големия шлем за двойки, 2 от Големия шлем за смесени двойки и 4 златни медала. Тя е спечелила общо 93,5 милиона долара от наградни фондове, най-много в WTA. Уилямс има много спонсорски договори с компании като Beats от Dre, IBM, Gatorade, Intel, Mini, Delta Airlines, Aston Martin и множество други.

С нетно състояние от 200 милиона долара, Серина Уилямс се нарежда като най-богатата тенисистка и третата най-богата активна тенисистка в света към 2021 г.

2. Новак Джокович

Новак Джокович стартира кариерата си като професионален тенисист през 2003 г. и печели първата си титла от Големия шлем на сингъл на Australian Open 2008. Оттогава той добавя още 19 сингъла от Големия шлем и общо 85 титли в кариерата си.

В момента 34-годишният тенисист е световен номер 1 на ATP и е спечелил около 144 милиона долара от парични награди, което го прави играчът с най-голяма печалба от наградни фондове в спорта.

Неговите спонсорски договори включват компании като Mercedes Benz, Adidas, Uniqlo, Sergio Tacchini, Telekom Srbija, Bombardier Aerospace и др. Нетната стойност на Новак Джокович от 220 милиона долара го поставя на второ място в нашия списък с най-богатите тенисисти.

1. Роджър Федерер

Със своите 103 титли в кариерата, Роджър Федерер определено няма нужда от представяне. Той несъмнено е най-великият тенисист на всички времена.

Неговите над 1200 победи са му спечелили 20 титли на сингъл от Големия шлем и невероятните 103 титли в кариерата. Федерер е вече утвърден като легенда.

Успехите на Федерер на корта се пренасят и извън него, като неговите приходи от спонсорства приближават 3 пъти стойността от общата му печалба от наградни фондове от 130 милиона долара.

Понастоящем той има огромни спонсорски договори с Mercedes, Uniqlo, Barilla, Rolex, Moet & Chandon, Credit Suisse, Wilson и Sunrise. Нетната стойност на Роджър Федерер към 2020 г. е приблизително 450 милиона долара, което го утвърждава като най-богатия тенисист в света в момента.