За победата, загубата и бъдещето на Турция

Халил Гюрханлъ, изследовател в Хелзинкския университет, В развитие, 20.06.2018

19:34 | 25 юни 2018
Халил Гюрханлъ, изследовател в Хелзинския университет. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Халил Гюрханлъ, изследовател в Хелзинския университет. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Двадесет и четири часа след изборите в Турция, гражданите продължават да живеят в условия на извънредно положение както и под управлението на еднолична власт. Турската армия активно участва в сирийската война, продължават и действията срещу кюрдската партия в Северен Ирак. По отношение на поддръжниците на опозиционната партия обаче доста неща са се променили. Това каза Халил Гюрханлъ, изследовател в Хелзинкския университет, във видео разговор за предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

По думите му първо Мухарем Индже, главният опозиционен кандидат, за тези 50 дни е създал над 100 митинга. „Милиони турски опозиционни поддръжници, които бяха много по-цинични, започнаха да вярват, че могат да разколебаят едноличния режим на Ердоган. След това е другата опозиционна партия – кюрдската. Лидерът им е в затвора, както и много от членовете са под атака. Те ще имат присъствие в парламента, тоест има лека светлина, но от опозиционна гледна точка е много трудно“.

Специалистът сподели още, че говорейки за политическата история на Турция трябва да знаем, че електоратът по принцип не гласува въз основа на страх. Имало е политическо насилие през осемдесетте и деведесетте години и тогава турците са гласували против това. Тоест не се говори за заплахи, които могат да се отразят. Той поясни, че има голяма поляризация на турското общество – за и против Ердоган.

„Защо гласуват за Еродган? Доста голяма част от това се дължи на поляризацията на обществото. Той е успял да ги убеди да гласуват за него. Партията на Ердоган изглежда продължава традиция на капиталистически структури, с цел получаване на гласове“.

Халил Гюрханлъ поясни още, че турските компании и бизнеси са зависими за оцеляването си от подкрепата на турските кредити, от държавните банки и чуждите кредити. "Те са силно зависими от Русия.Турските бизнеси ще преживеят не само заради решението на ФЕД, които увеличават лихвите си, а ЕЦБ прекратява програмата си за купуване на облигации. Всички тези неща означават, че турският бизнес ще трябва да свие разходите си“. И допълни, че голям процент от икономиката е възприемала подход на краткосрочни кредити. За да оцелеят малките бизнеси и обикновените потребители, трябва да имат достъп до кредити. Ако Ердоган позволи и остави Централната банка да увеличи лихвите, достъпът до кредити ще е по-нисък за хората. „Но ако те ги намалят, кредитите просто няма да идват в страната. Тоест трябва да избират между двата различни пътя“.