Борбата на Италия с коронавируса продължава

Стотици лекари са ангажирани, за да се гарантира, че има достатъчно персонал в болниците за овладяване на пандемията

13:00 | 21 март 2020
Обновен: 18:48 | 5 юни 2020
Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg

Милано. Ситуацията е малко като след природно бедствие в далечна, бедна страна. В северната част на Италия на всеки час пристигат помощни екипи от цял ​​свят в борбата срещу коронавируса. Те би следвало да облекчат ангажиментите на италианските лекари и медицински сестри, които работят седмици наред за предотвратяването на пандемията. Често обаче са безсилни, пише германското издание Sueddeutsche Zeitung.

Десетки лекари от китайския Червен кръст вече са в Бергамо, градът в кризисния регион, който буди тревога у италианците със своите трагични истории. Изгражда се въжена мрежова конструкция на входа на Бергамо и голяма палатка за стотици болни легла, която засега трябва да облекчи липсата на места за лечение. Междувременно в град Крема близо до Милано се очакват над 50 доброволци от Куба, които са били обучени в борбата срещу Ебола. В съседна Кремона протестантска организация от САЩ създаде самостоятелна структура за помощ. Изгражда се полева клиника в Пиаченца. Направено е дарение за 500 допълнителни легла.

Стотици лекари от други региони на Италия пътуват на север, за да гарантират, че има достатъчно персонал в болниците, където се лекуват заразените. Правителството реши да освободи студентите по медицина от държавен изпит, така че да могат да бъдат използвани незабавно. За една нощ се прибавят по 10 000 нови лекари. Други 20 000 лекари и медицински сестри, които към момента са пенсионирани или безработни, също се включват. Рим отдели няколко милиарда евро от пакет за помощи.

Председателят на Съвета на Европейския съюз Шарл Мишел написа писмо до президента Серджо Матарела, в което пише: „Гледаме с емоция и уважаваме ролята на италианските власти за овладяването на кризата“. Като мярка Италия ще затвори всички паркове и обществени градини от тази събота. Игрите и спортовете на открито също са забранени.

"Трябва да направим повече, за да спрем заразата", заяви здравният министър Роберто Сперанца. Масимо Гали, старши лекар в болницата „Сако“ в Милано и един от най-важните вирусолози в страната, казва, че в Милано има много повече заразени, отколкото показва статистиката. "Също така виждам твърде много хора на улицата без основателна причина", уточни той.

Ще продължат ли да бъдат дисциплинирани гражданите, ако мерките станат още по-строги?

Общественият живот в Милано също утихва. Метрото регистрира спад от 90% на пътниците. Пътен трафик има само в пиковите часове между шест и седем сутринта – дори и тогава е 70% по-малко от обичайното. Със система за проследяване на мобилни телефони градът установи, че 40% от жителите на Милано са вън от домовете си в работни дни. Изваждайки близо 30% от тях, които работят в офиси, супермаркети, аптеки, банки, фабрики и дистрибуционни центрове, остават 10%, някои от които напускат дома си без основателна причина.

Губернаторът на Ломбардия Атилио Фонтана регулярно отправя предупреждения и дава пример, като дава изявления с маска.

 "Рискуваме скоро да няма къде да лекуваме всички болни хора“, казва той.

Доброволците от китайския Червен кръст също бяха посочили, че гражданите на Милано не спазват стриктно правилата. Всички ненужни строителни обекти, публични офиси, адвокатски кантори, както и магазини за алкохол, цигари и парфюми трябва да бъдат затворени. Фонтана изисква по-кратко работно време за хранителни магазини, особено в почивните дни. Някои италианци пазаруват постоянно. Премиерът Джузепе Конте все още се колебае дали да не въведе по-строги рестрикции относно гражданските права в условията на извънредно положение. В правителството на дневен ред стои въпросът дали при затягане на контрола би нараснала опасността италианците да загубят търпение и да нарушат и досегашната си дисциплина.