Италия удължава карантината и след 3 април

Според правилата на карантината хората могат да напускат дома си само за да си набавят храна и лекарства , да изпълняват съществени услуги или да ходят на работа

19:11 | 19 март 2020
Снимка: Geraldine Hope Ghelli/Bloomberg
Снимка: Geraldine Hope Ghelli/Bloomberg

Карантината в Италия ще трябва да бъде удължена и след настоящия краен срок 3 април заради увеличаването на броя на смъртните случаи за един ден, съобщи премиерът на страната Джузепе Конте, предава Investor.bg.

Конте заяви и че взетите мерки за затваряне на училища и университети и за ограничаване на движението в Италия може да бъдат удължени.

„Пълната блокада ще продължи. Взетите мерки, както спирането на (публичните) дейности, така и мерките, свързани с училищата, може да бъдат удължени“, каза Конте пред изданието.Изявлението му потвърждава слуховете, че правителството ще удължи още настоящата карантина в страната, тъй като пандемията от коронавирус в Италия се задълбочава.

Според правилата на карантината хората могат да напускат дома си само за да си набавят храна и лекарства (хранителните магазини и аптеките са единствените отворени търговски обекти), да изпълняват съществени услуги или да ходят на работа. Повечето магазини бяха принудени да затворят до 25 март, но и този краен срок вероятно ще бъде удължен.

Италианското министерство на вътрешните работи обаче съобщи вчера, че 43 хил. души са били заловени в нарушение на правилата на карантината през първата седмица от въвеждането на контрола, а милиони хора са били проверени от 11 март, когато повечето обществени места бяха затворени.

Броят на заразените с коронавирус и на смъртните случаи в Италия скочи вчера. 2978 души са починали от заболяването в страната до момента, с 475 повече спрямо вторник.

Още по темата прочетете в Investor.bg.