Калифорния започва отваряне от петък

Гавин Нюсъм, губернатор на щата Калифорния

12:34 | 5 май 2020
Обновен: 00:05 | 6 юни 2020

Губернаторът на Калифорния обяви плана за излизане на щата от ограничителните мерки от петък, 8 април 2020г.

Процесът бе наречен Втора фаза и включва "преминаване от нисък риск към среден и по-висок риск", каза губернатор Гавин Нюсъм в ТВ обръщение.

"Знам, че това вероятно звучи объркващо, но ниският риск отново е рамката на Фаза 2. По-ниският риск се дефинира спрямо търговията на дребно и тази седмица ще направим промените в сектора на търговията на дребно, в доставките и цялата свързана с търговията на дребно логистика и производство".

Калифорния бе първия американски  щат, който напълно затвори икономиката си заради коронавируса. Първата фаза на облекчаване на мерките ще позволи отварянето на книжарници, магазини за дрехи, цветя и други стоки, обяви Нюсъм.

Отделните окръзи ще мотат да облекчават мерките за изолация у дома още повече, ако ефективно могат да проследяват инфекциите.

Стъпките към отварянето отново на петата най-голяма икономика в света изпрати позитивен сигнал, че пандемията се стабилизира и подкрепи американските пазари.

Калифорния стабилизира броя на приетите в болница и досега е успяла да избегне по-остри кризи, какви имаше в Ню Йорк и Ню Джърси.

В понеделник щатът обяви 39 нови смъртни случаи, най-малко от 3 седмици. Броят на заразените се увеличи с 2,5% до 54937 души, по-малко, отколкото в Ню Йорк, Масачузетс и Илинойс,  които имат по-малобройно население.

Решението на Нюсъм миналата седмица да затвори плажовете в окръг Ориндж след като топлото време ги напълни с хора ядоса местните хора, които го обвиниха в злоупотреба с власт.

Районът на Залива на Сан Франциско удължи ограниченията до края на май.