Отлив на съдържание води до отлив на абонати за Netflix

Технологичен коментар на гл. редактор на Investor.bg Бойчо Попов, „Бизнес старт“, 18.07.2019 г.

08:48 | 18 юли 2019
Netflix има нужда от нов хитов сериал, за да опази лидерската си позиция на стрийминг пазара. Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Netflix има нужда от нов хитов сериал, за да опази лидерската си позиция на стрийминг пазара. Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Най-голямата платформа за онлайн филми и сериали в света Netflix отчете най-лошите си резултати по отношение на нови абонати за изминалото тримесечие от най-малко 8 години насам. На това обърна внимание главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов в технологичния си коментар за „Бизнес старт“.

Прогнозите за набиране на нови абонати от калифорнийската компания се сринаха на пух и прах, след като за пръв път от 2011 г. насам бе отчетена загуба на потребители на американския пазар. През 2Q абонатите в САЩ са спаднали със 130 000.

По света, обаче, абонатите са с 2,7 млн. повече, но на фона на очакванията от страна на Neftlix за поне двойно повече резултатът е, меко казано, смущаващ. Това доведе до сериозен спад в цената на акциите на годишна база в размер на цели 14%.

Сред причините за кошмарното тримесечие е фактът, че платформата изгуби правата върху две от водещите заглавия „Офисът“ и „Приятели“, които ще се превърнат в ексклузивно съдържание на конкурентни стрийминг платформи.

Очаква се в обозримо бъдеще на пазара да се появят подобни услуги от Walt Disney, Apple, WarnerMedia, Comcast и NBCUniversal и ако Netflix не стори нещо, за да опази лидерската си позиция, съвсем скоро може да имаме нов лидер на пазара.

Към момента компанията разполага с мрежа от 151,6 млн. абонати по целия свят. А прогнозите ѝ за 3Q е за 7 млн. нови плаващи клиенти, от които 800 000 само в Щатите.