И Facebook рече: Сбъркахме!

Въпреки самокритиката Марк Зукърбърг не поднесе извинения

06:45 | 22 март 2018
Марк Зукърбърг, главен изпълнителен директор и основател на Facebook Inc., говори по време на представянето на Oculus Connect 4 в Сан Хосе, Калифорния, САЩ, в сряда, 11 октомври 2017 г. Снимка: Дейвид Пол Морис / Блумбърг
Марк Зукърбърг, главен изпълнителен директор и основател на Facebook Inc., говори по време на представянето на Oculus Connect 4 в Сан Хосе, Калифорния, САЩ, в сряда, 11 октомври 2017 г. Снимка: Дейвид Пол Морис / Блумбърг

В продължение на дни служителите на Facebook искаха отговори за начина, по който компанията изведнъж се превърна в плужек благодарение на разкриването на злоупотреба с лични данни на 50 млн. потребители. Първоначално пред тях се появи юристконсултът на компанията, а после напред излезе и самият изпълнителен директор Марк Зукърбърг, който  в постинг в социалната мрежа призна, че са допуснати грешки, залагайки на корекция.

Мениджърът очерта някои конкретни стъпки, които социалната мрежа ще предприеме, за да защити потребителските данни, в първия си публичен отговор на кризата, свързана с достъпа на Cambridge Analytica до информация от платформата. 

Зукърбърг каза, че компанията ще направи три неща:

1. Ще разследва всички големи приложения, на които е било разрешено да получават данни не само на собствените си потребители, но и на приятелите на тези потребители, преди Facebook да промени политиката си през 2014 г. Компанията ще извести засегнатите потребители, ако открие проблеми.

2. Премахване на достъпа на разработчиците до данни, ако някой не е използвал дадено приложение в рамките на последните 3 месеца, и ще намали вида информация, която получава приложението при вход на потребителите.

3. Ще работи над това да е сигурна, че хората разбират кой има достъп до данните им, показвайки на всеки един потребител инструмент в горната част на информационната емисия през следващия месец и улеснявайки отнемането на разрешенията.

Зукърбърг очерта и времевата рамка на събитията, които доведоха до настоящата ситуация, обяснявайки какво Facebook знае и кога е бил предоставен достъп на Cambridge Analytica до данните на 50 милиона потребители. Съоснователят на социалната мрежа също така заяви, че Facebook все още не е потвърдила независимо материалите на медиите от уикенда, с които всъщност започна кризата.

„Ние носим отговорността да защитим вашите данни и ако не успеем, то тогава не заслужаваме да ви служим", казва Зукърбърг. „Работя, за да разбера точно какво се е случило и как да се уверим, че това няма да се случи отново".

Зукърберг каза още, че най-важното решение на проблема - предотвратяването на достъпа на разработчиците до информация за приятелите на техните потребители – е било осъществено през 2014 г.