Фед очаквано повиши лихвите за пръв път тази година

Централните банкери очакват подобрение на икономиката през тази година

22:58 | 21 март 2018
Председателят на централната банка на САЩ Джером Пауъл по време на своята пресконференция във Вашингтон, САЩ, на 21 март 2018 г.
Председателят на централната банка на САЩ Джером Пауъл по време на своята пресконференция във Вашингтон, САЩ, на 21 март 2018 г.

Федералният резерв на САЩ (Фед) очаквано повиши днес основния лихвен процент за първи път тази година и прогнозира по-стръмно увеличаване на лихвите през 2019 и 2020 г. заради по-добрите икономически перспективи. Централните банкери продължават да очакват три повишения на процентите за 2018 г., предава Bloomberg, цитирана от Investor.bg.

Представителите на централната банка гласуваха единодушно днес да вдигнат основния лихвен процент до цел от 1,50% до 1,75%, или с 0,25 пр.п. нагоре.

„Икономическите перспективи укрепнаха през последните месеци“, казва Федералната комисия по отворените пазари в изявлението си. Централните банкери използваха предишни свои думи, заявявайки, че очакват „още постепенни корекции в позицията на паричната политика“.

Възходящата корекция на планираните увеличения предполага, че централните банкери очакват подобрение на икономиката през тази година, включително в резултат на данъчната реформа, наложена от републиканците през ноември. Финансовите условия се затегнаха от края на януари, тъй като инвеститорите търсеха сигнали, че централната банка може да увеличи лихвите по-бързо. В същото време анализаторите очакват по-силен растеж на икономиката на САЩ и по-стегнати пазари на труда.

Последният пакет от тримесечни прогнози показва, че представителите на Фед са разединени по перспективите за основния лихвен процент през 2018 г. Седем централни банкери очакват поне четири повишения от по четвърт пункт за тази година, докато осем смятат, че ще има най-много три.

В прогнозите си централните банкери очакват още медианното ниво на основния лихвен процент да бъде от 2,9% в края на 2019 г., което предполага три повишения през следващата година спрямо две в предишните прогнози от декември. Освен това те очакват нивото да достигне 3,4% през 2020 г. спрямо 3,1% в прогнозите от декември, сочи още медианната оценка.

В изказването на Фед обаче се наблюдават и други промени. Централната банка казва, че очаква инфлацията на годишна база „да се ускори през следващите месеци“, докато в изявлението от януари се говореше за забързване „през тази година“. Прогнозите са ценовите ръстове да се стабилизират около целта на Фед от 2% в средносрочен план, коментират още от Комисията.

Предпочитаният показател на Фед за инфлацията се повиши до 1,7% през 12-те месеца до януари, а централните банкери очакват той да достигне 2% през 2019 г. и 2,1% през 2020 г., сочат последните оценки. 

На първата си пресконференция като председател на централната банка на САЩ Джером Пауъл заяви, че битката около митата не е повлияла върху прогнозите на централните банкери за икономическите перспективи пред САЩ, но бъдещите очаквания ще зависят от това как ще се развие ситуацията.

„Няколко участници във Федералната комисия за отворените пазари повдигнаха въпроса за митата“, каза Пауъл, цитиран от CNBC. “Ако мога да обобщя какво произлезе [от дискусията], на първо място, няма мнение, според което промените в търговската политика трябва да повлияят на сегашните перспективи“.

Чуйте акценти от изявлението на Джеръм Пауъл по време на прескоференцията: