Чешка компания купува бизнеса на Telenor в региона

PPF GROUP придобива операторите за 2,8 млрд. евро

09:43 | 21 март 2018
Снимка: Олег Попов/ Investor Media Group
Снимка: Олег Попов/ Investor Media Group

Норвежкият телекомуникационен концерн Telenor продава своите активи в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) на PPF Group за сумата от 2,8 милиарда евро (приблизително 27 милиарда норвежки крони), изчислена на база стойност на предприятията. Трансакцията включва изцяло притежаваните от Telenor предприятия в Унгария, България, Черна гора и Сърбия, както и доставчика на технологични услуги Telenor Common Operation, съобщи операторът, цитиран от Investor.bg.

Договорената цена отговаря на съотношение между стойността на предприятията и EBITDA от 6,4 пъти на базата на резултатите за 2017 г. Двете страни се споразумяха за разсрочено плащане на част от договорната цена, като 400 милиона евро от сумата ще бъдат изплатени на четири вноски за период от четири години.  Трансакцията подлежи на съответното регулаторно одобрение и се очаква да бъде финализирана през третото тримесечие на 2018 г. Считано от първото тримесечие на годината, активите на Telenor в ЦИЕ ще бъдат отбелязани във финансовите отчети на групата като „активи в продажба и прекратени операции“.

Oчаква се сделката да доведе до счетоводна печалба след данъци в размер на около 3 млрд. норвежки крони, която ще бъде вписана след приключването на трансакцията. 

„Стратегията на Telenor Group е базирана на ръст, ефективност и опростяване на процесите и услугите. С продажбата на нашите активи в ЦИЕ, ние правим важна стъпка към опростяването и фокусирането на портфолиото на Telenor  в регионите, в които виждаме най-голям потенциал за създаване на стойност. След тази трансакция обхватът на дейността ще включва интегрирани мобилни и фиксирани оператори в Скандинавия и силни позиции на мобилните пазари в Азия. Telenor Group е уверен, че благодарение на опита на PPF Group в региона и в сектора, те ще бъдат добър собственик на нашите активи в ЦИЕ“, коментира главният изпълнителен директор на Telenor Group Сигве Бреке. 

На предстоящото Годишно общо събрание на Telenor на 2 май 2018 г. бордът на компанията ще поиска разрешение да изплати специален дивидент от 4,40 норвежки крони за акция, дължим при успешно приключване на сделката. Заедно с вече предложения дивидент от 8,10 норвежки крони на акция за 2017 г., общата стойност на предложения дивидент през 2018 г. ще достигне 19 милиарда норвежки крони.

Както вече бе съобщено, компанията също планира да поиска от годишното общо събрание нов мандат за обратно изкупуване на акции, за да се осигури гъвкавост на допълнителното възнаграждение за акционерите в бъдеще.

През 2017 г. компаниите на Telenor в ЦИЕ донесоха на групата приходи от приблизително 11,8 милиарда норвежки крони или 9% от общите приходи на Telenor Group. Приходите преди данъци, лихви, амортизации и отчисления (EBITDA) на тези компании достигнаха 4,1 милиарда норвежки крони или 8% от EBITDA на групата.

Telenor работи в държавите от ЦИЕ от 25 години. Компанията навлезе на унгарския пазар през 1994 г, когато закупи местния оператор Pannon, а след това разшири присъствието си в региона като стартира мобилен оператор в Черна гора през 1996 г., а през 2006 г. придоби оператора Mobi 063 в Сърбия. Telenor закупи Globul в България през 2013 г

Компаниите имат общо над 9 млн. клиенти и около 3 500 служители.

PPF Group е най-голямата частна инвестиционна група в ЦИЕ, която управлява активи на стойност приблизително 35 милиарда евро. PPF Group инвестира в различни сектори, включително банки, потребителски финанси, недвижими имоти, миннодобивна дейност и телекомуникации. През 2013 г. групата придоби подразделението на O2 в Чешката република от Telefonica, а през 2018 г. - Nova Broadcasting Group в България.