Бизнесът у нас се обяви против промените при плащанията на авансовия корпоративен данък

Мария Петрова, старши експерт в Съюз за стопанска инициатива, Димитър Димитров, член на УС на Камара на автомобилните превозвачи в България, В развитие, 18.03.2020

Мерките на държавата за подкрепа на бизнеса не трябва да се гледат една по една, а в синхрон. Необходимо е те да са единни. Отговорността между бизнеса и държавата трябва да е споделена. Това каза Мария Петрова, старши експерт в Съюз за стопанска инициатива, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

Според Петрова предложението на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова и депутати от ГЕРБ компаниите у нас да плащат на хазната авансов корпоративен данък на база декларираната печалба за 2018 г. е в пълно противоречие на всякакви договорки, постигнати до момента между правителството и бизнеса.

"Малката подкрепа с отсрочването на плащането на данъка за 2019 г. ще бъде "наваксана" в бюджета чрез авансовите вноски на корпоративния данък за 2020 г. Едната мярка би заличила благоприятните последици за бизнеса от другата". 

“Идеята не само ще влоши ликвидността на предприятията, но ще доведе и до негативни сценарии”, изтъкна Петрова.

“Авансовото внасяне на данъка за 2020 г. ще лиши предприятията от всякакви ликвидни средства. Редица работодатели няма да имат достъп до временната подкрепа, която се очаква да бъде осигурена от Българската банка за развитие”.

Според експерта много важни са и механизмите, по които ще бъдат финансирани и подпомагани предприятията от ББР.

“Възможно е маханизмът да бъде разработен така, че голяма част от малките предприятия да останат извън обхвата на мерките”, смята тя.

“Важно е едноличните търговци да не бъдат изкючвани и третирани като собственици на предприятия. Важно е и какво ще се случи по отношение на занаятчийте. Държавата не трябва да ги пропуска”.

Още по темата

По отношение на транспортния сектор Димитър Димитров, член на УС на Камара на автомобилните превозвачи в България, отбеляза, че подобна промяна при плащането на авансовия данък за 2020 г. при всички положения би имала негативен ефект.

"Проблемът в бранша е сериозен и касае цялостното му функциониране в условия на криза".

“Трябва да бъдат осигурени т.нар. зелени коридори, по които да се осъществява безпрепятственото придвижване на тежкотоварни автомобили", изтъкна Димитров.

“Международните шофьори в момента не са наясно какви права имат. На различните пропускателни пунктове те са различни... Трябват правила за това какво могат и какво не могат да правят водачите в условия на карантина”.

Димитров отбеляза, че секторът настоява водачите да бъдат пускани преди изтичането на 14-дневния карантинен срок, когато заминават за рискова държава. 

По думите на експерта единствен ход пред компаниите остава спиране на дейността им. "Разходите в сектора са много оптимизирани, няма какво допълнително да се направи по този въпрос", коментира той. 

Гледайте видео материала с целия разговор. 

Последни новини
Още от COVID-19