В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Либийският конфликт е в резултат на борбата за енергоносители

Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, В развитие, 21.02.2020

Турция и Русия заемат противоположни позиции по отношение на Либия. Либийският конфликт е вследствие на борбата за енергоносители. Става дума не за либийския нефт, а за източносредиземноморския газ. Това каза Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки

"Турция сключи доста спорно от правна гледна точка споразумение за делимитация на икономическите зони в Средиземно море с правителството в Триполи. На практика бе отрязана Гърция от Кипър. Тоест оста, за която работят САЩ и ЕС в преноса на газ – Израел - Кипър – Гърция – Европа".

По думите му това изостри рязко отношенията в Либия.

"В рамките на Европа Франция подкрепя ген. Хафтар, докато Италия подкрепя правителството в Триполи. Освен това Хафтар е подкрепян от Русия, ОАЕ и Египет".

Според него Турция в своите амбиции да бъде регионален лидер и глобален фактор на моменти надхвърля собствените си геополитически ресурси. "Именно затова на нея са й необходими тези съюзници и баланси, които поддържа", отбеляза той.

"Никой не е заинтересован от дестабилизация на Турция. Европа на няколко пъти показва, че предпочита стабилността на Турция пред демокрацията в страната".

Той говори и за ситуацията в Сирия. 

"Основният губещ в геополитически план от развитието на ситуацията в Близкия изток е Европейският съюз, защото блокът винаги е разчитал на т.нар. мека сила. Той е предпочитал да бъде модераторът, който чрез преговори да донесе решение".

Но според госта с евентуалното изчерпване на военния етап на ситуацията в Сирия ролята на ЕС ще нарасне, защото той има политическата достоверност на честния брокер.

Вижте целия разговор във видеото. 

 

Последни новини
Още от В развитие