В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Вдигането на лихвите от ЕЦБ може да срине имотите

Иво Коларов, финансов анализатор, В развитие, 24.01.2020

Иво Коларов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Иво Коларов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

ЕЦБ се нуждае от нови инструменти, ако иска да продължи този деструктивен ход на експанзиотична монетарна политика. В голяма степен Германия е източник на ценни книжа. Това каза Иво Коларов, финансов анализатор, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова

"Всички по-големи групи от финансови активи и недвижимите имоти са на абсолютен връх. Вдигането на лихвите би имало потенциала да срине всеки един от тези пазари", каза той. 

По думите му много по-трудно решение би било, ако управителят на ЕЦБ Кристин Лагард каже, че ще обмисли повишение на лихвите или по-консервативна монетарна политика.

Изпуснат е моментът да се спре тази по-хлабава политика, коментира той. 

"Основният ефект на ниските лихвени проценти е, че правят капитала по-евтин. Това означава, че всеки един бизнес, който не би бил печеливш в други условия, сега е. С ниските лихви може да имаш такива бизнеси, с които икономиката ще нарасне, но ще забави производителността".

Според него такъв бизнес няма тази добавена стойност, колкото би бил един бизнес при нормални лихви. 

Още по темата

Всеки, който иска да провери кога балонът на имотите ще се спука, може да провери кога за последен път Фед тръгнаха да качват лихвените проценти, посочи Коларов. 

Очаквайте видео с целия разговор

Последни новини
Още от В развитие