В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Северна Корея ще продължи пътя към ядрената триада, ако санкциите не спрат

Джени Таун, управляващ редактор на 38 North, В развитие, 21.01.2020

Северна Корея ще се движи колкото бързо реши по пътя към ядрената триада. Ако страните продължат да заплашват и наказват Северна Корея, тя няма да спре ядрената си програма. Международната общност подценява страната, а тя има какво да покаже. Това каза Джени Таун, управляващ редактор на 38 North, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки

Колко бързо те ще постигнат този резултат е неизвестно, но те ще продължат, обясни журналистът от изданието, което предоставя информация за Северна Корея. 

"Ако Северна Корея премине една определена граница, това може да промени политическата ситуация, но за момента нищо не е необратимо", каза тя. 

"Страната има голямо геополитическо влияние, регионът е място на стратегическа конкуренция между супер сили, тя е една от деветте страни, които имат ядрена програма. Но в същото време големите държави гледат на Северна Корея като малка страна". 

"Година и половина след подписването на документа в Сингапур, който определи ангажиментите и на двете страни, те все още се намират на почти същото място", заяви Джени Таун. 

При историческата среща в Сингапур лидерите обсъдиха въпросите, свързани със създаване на новите отношения между САЩ и КНДР и изграждането на траен и стабилен мир на Корейския полуостров.

По думите й все още е трудно да се предположим какво ще се случи до края на мандата на Тръмп. Администрацията му вижда възможност за подписване на споразумение, независимо дали ще е междинно, или по-всеобхватно, но проблемът е, че севернокорейците са изнервени и в скоро време не биха се върнали на масата за преговори, коментира тя. 

"Вероятно лидерът Ким Чен Ун изчаква да види как ще се развие ситуацията за Тръмп в политически план", посочи Таун. 

В момента въпросът, според нея, е освен санкциите, какви стимули могат да се направят за Северна Корея.

По думите й през 2018 г. наистина Ким Чен Ун бе решил, че икономическото развитие е пътят за развитие на страната.

"Има раздразнение в Северна Корея." 

Още по темата

Джени Таун смята, че винаги има неща, които не знаем за КНДР. 

Целия разговор гледайте във видеото

Последни новини
Още от В развитие