В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Новаков: ЕК предложи балансиран бюджет

Андрей Новаков, евродепутат от ЕНП, В развитие, 15.01.2020

В Европейския парламент има няколко ключови процеса, които са важни за България. Единият от тях е финансирането след 2020 година по структурните инвестиционни фондове. Създава се и нов фонд - Фонд за справедлив преход за всички региони, засегнати или зависими от въгледобива и добиването на електроенергия чрез топлоелектрически централи, използващи въглища. Това каза Андрей Новаков, евродепутат от ЕНП, в интервю за репортера Вероника Тонева за предаването "В развитие". 

Важна тема е и пакет "Мобилност". 

"Европейският съвет потвърди постигнатото споразумение на триалозите и макар да има значително отстъпление от първоначалните текстове за връщане на камиона, това няма място в пакета", категоричен е Новаков.

"Предстои гласуване в Комисията по транспорт на 19 януари, веднага след това ще влезе и на второ четене в пленарна зала".

Той е обнадежден, след като новият комисар по транспорт излезе с декларация, в която се казва, че приетите текстове не отговарят на целите на законопроекта. ЕК си запазва правото на нови законодателни инициативи и това значи, че Комисията е разочарована, посочи евродепутатът и допълни, че това остава една от основните цели.

По думите му все още има шанс. 

"ЕК предложи един балансиран проект на многогодишната финансова рамка, България получи 8%. Европейският парламент го подкрепя, дори иска допълнително увеличение с поемането на нови инициативи, които са добре подплатени", каза той, допълвайки, че е оптимист по отношение на България и дори бюджетът може да бъде надграден. 

Има и изгледи страната ни да получи повече пари за кохезионна политика. 

За Брекзит - "След излизането си Великобритания ще плати такса, която ще компенсира отчасти тази дупка от 12 млрд. евро в бюджета на ЕС за година. Но това означава, че в многогодишната финансова рамка говорим за дупка от 80 млрд. евро", посочи той. 

Влизането в ERM II - "Това е пътят, през който трябва да минем - това означава гаранция за българските банки, за българската икономика, за българските предприятия", каза Новаков.

"Това значи, че няма да има авантюри с нашата валута", допълни той. 

Още по темата

Евродепутатът коментира и бюджета, който ЕК отпуска за борба с фалшивите новини."Дадох си сметка, че трябва да поискаме пари от европейския бюджет, с която да подкрепим сериозни медии, борещи се с тях", заяви той.

Гледайте целия разговор във видеото

Последни новини
Още от В развитие