В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Какви са рисковете за българската икономика при спукване на балона в ИКТ сектора?

Огнян Траянов, председател на БАИТ, В развитие, 19.11.2019

Целите на конкурса „Наградите на БАИТ за 2019 г.“ са да се покаже, че има добри примери и че усилията са разпознати. Някои от успехите са измерими на международния пазар. Една от компаниите, която миналата година спечели 2 награди, има над 300 млн. клиенти в световен мащаб. Това каза Огнян Траянов, председател на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ), в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Другата цел ни е да покажем тези, които осъзнават, че информационните технологии не са отделен сектор, а подпомагат конкурентоспособността на икономиката и облекчават условията на административно обслужване за всички граждани".

С бурния растеж на ИКТ сектора се надигат и съмнения за надуване на балон. Траянов коментира потенциалните рискове за българската икономика, тъй като секторът формира 5% от БВП на България.

„При евентуално спукване на балона няма голям риск за останалите сектори да останат без консултанти и внедрители на информационни технологии и без помощници в дигиталната трансформация. Има риск, свързан с бюджетния принос и какво би се случило, ако бъдат съкратени служителите".

Гостът отбеляза, че има риск и балон в сектора.

Той говори и за развитието на сектора на информационните и комуникационни технологии (ИКТ) в България.

„Секторът се развива положително по отношение на обемите и броя на заетите. Браншът вече има признат принос за развитието на икономиката. Тази година беше много стабилна и добра за ИКТ сектора“.

По думите му е бил изненадващ хода за повишаването на максималния осигурителен праг. "Вместо да се стимулират тези, които носят добавена стойност, се реши да се засили данъчната тежест", заяви Траянов.

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от В развитие