В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

От Колумбия до Чили шест са основните искания на протестиращите

Д-р Анета де ла Мар, преподавател в Университет Екстернадо де Колумбия, В развитие, 23.10.2019

1% от населението на Чили държи такива богатства, които са 26% от богатствата в държавата. Има шест много основни искания у населението в Чили, за да се направят реформи: те са и на Колумбия, Перу, Аржентина, Бразилия. Свързани са с пенсионната и здравната система, публичния транспорт, приватизацията на водата, корупцията, образованието. Това мнение изрази д-р Анета де ла Мар, преподавател в Университет Екстернадо де Колумбия, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Условията на живот в Чили са се променили, но качеството на живота всеки ден се влошава. Протестът е за по-добра демократична система, която да тушира социалната несправедливост".

Д-р Анета де ла Мар-Икономова обясни защо Чили е много важна държава барометър за социалните процеси за Латиноамериканския регион:

"В продължение на години е смятана за държавата с най-успешно развитие и пример за останалите държави от региона. Същевременно всичко, което е свързано с чилийското минало и правителството на Салвадор Алиенде, което бе свалено от власт с преврат и въвеждане на военен режим, е незаличим спомен от представите на всички латиноамериканци какво е демокрация и военен режим", допълни тя.

Още по темата

"За първи път войската излиза от казармите и въдворява ред след края на диктатурата. Това показва недоволството на хората как е възможно правителството да обяви война на жителите", отбеляза гостът.

"Случилото се в Чили е повлияло силно и в Боливия за безредиците там. От друга страна, всяка връзка между президент и войска в Латинска Америка е опасна".

Последни новини
Още от В развитие