В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Експерт: Фискалните и монетарните стимули не са лек срещу рецесия

Николай Майстер, изпълнителен директор на Intercapital Markets, В развитие, 26.08.2019

Пазарите до голяма степен са свикнали, че каквото и да се случи, накрая централните банки ще ги спасят. Предстоят времена, в които централните банки няма да има какво да направят. Това каза Николай Майстер, изпълнителен директор на Intercapital Markets, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Гуверньорът на Европейската централна Банка Марио Драги казва на всяка своя пресконференция, че монетарната политика има ограничения и трябва и правителствата да допринасят за устойчивия растеж с фискална политика или със структурни реформи на пазара на труда".

Тази фраза на Драги е станала до толкова стандартна, че вече никой не й обръща внимание, заяви той. Според него съвсем скоро това ще се промени, обясни той. 

"В САЩ фискалните стимули също биха били по-полезни, отколкото монетарни. Но скоро вероятно няма да могат да прилагат нито монетарни, нито фискални стимули".

Той говори и за състоянието на германската икономика.

"Германската икономика за относително дълго време показваше доста силен растеж. Германия е с най-голяма експозиция към развиващите се пазари и Китай".

Има теория, че по-скоро не трябва да се борим срещу рецесията. Според нея трябва да има свобода на пазара на труда, свобода за предприемачите, коментира Майстер.

„Фискалните и монетарните стимули са като наркотик. След като отмине действието, болката е доста силна и продължителна“.

Последни новини
Още от В развитие