В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Продължават договорките за търгуваната на БНЕБ електроенергия

Адв. Николай Кискинов, управляващ съдружник във „Владимиров Кискинов", В развитие, 10.07.2019 г.

Пазарният сегмент "в рамките на деня" към Българска независима енергийна борса работи с нетипично високи нива на енергията, както и на цените. Логиката е непазарна, поведението също. Това каза адв. Николай Кискинов, управляващ съдружник във „Владимиров Кискинов", в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Високите нива на останалата на пазара електроенергия от типа на 200 мегавата за един час са много рискови, посочи Кискинов.

„Тези пазарни ситуации са доста нетипични. Това означава, можем само да предполагаме, че извън борсата тече една информация за това какви са всъщност нуждите на търговците и на основните продавачи и как тези сделки могат да се сключат“.

Гостът коментира и работата на фонд "Сигурност на електроенергийната система". В момента, в който се създаваше този фонд, изчисленията показваха, че с тогавашната цена на емисиите на парникови газове в него могат да се съберат около 200 млн. лв., припомни Кискинов. Приходите от тези емисии вече възлизат на 861 мнл. лв., добави той.

„Повишението цената на емисиите на парникови газове е причината фондът да разполага с тези средства, с които всъщност да може да намали стойността на цената на задължението към обществото и други разходи по веригата“.

Ръстът на цените на емисиите на парникови газове обаче има и своите негативи, добави юристът.

„Високите цени на емисиите парникови газове намаляват конкурентоспособността на държавната въглищна енергетика, но пък водят до приходи във фонда“.

Вижте видео материала с целия разговор. 

 

 

 

Последни новини
Още от В развитие