В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

След успешното първо полугодие за пазарите: Инвеститорите да преосмислят толеранса към риск

Драгомир Великов - директор Инвестиции, Компас Инвест, В развитие, 08.07.2019

За инвеститорите сега би било най-добре да обмислят своята стратегия и да не прибягват до ново бързо навлизане в рискови експозиции, а да преосмислят толеранса към риск, заяви Драгомир Великов - директор Инвестиции, Компас Инвест, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Хронологията

Оптимизмът на пазарите през първото полугодие на 2019 г. бе върнат политиката на централните банки, спомена Драгомир Великов. Още през януари настъпи промяна в тона им и политиката на покачване на лихвени проценти. Този оптимизъм бе комбиниран със следене на търговските преговори САЩ-Китай, след което настъпиха корекции. Това подейства като сигнал за централните банки. Много от компаниите, обявявайки своите резултати, даваха негативни прогнози. Това бе подсилено от слаби данни за безработицата в САЩ. Така се наложи реакция от страна на редица представители на Федералния резерв за готовност за промяна на паричната политика и да намалят лихвените проценти с цел стимулиране на икономиката, допълни той.

"За първите шест месеца от годината е безпрецедентно от 10 години най-силното представяне на индексите след големите спадове от последното тримесечие на 2018 г. Всички видове активи корелирано поскъпнаха - от безрисковите до силни рисковите, като много от тях отбелязаха двуцифрени ръстове".

Гръцките акции бяха много силно разпродадени през последните години, посочи гостът. Това води до по-силно поскъпване в периоди на покачване. Другите фактори за ръстовете при гръцките индекси, от една страна, са: по-добри данни за гръцката икономиката, както и очакванията за спечелването на "Нова демокрация" и данъчни и административни реформи, подчерта още той.

Драгомир Великов разкри, че фундаментите при компании от САЩ показват повишена активност. За втори, трети месец инвестициите в нови производствени мощности от бизнесите се увеличават спрямо последното тримесечие на 2018 г. Стандартите относно отпускането на кредитите в САЩ също започват да се отхлабват. Централните банки работят добре, изтъкна той.

При една добра политика, отговаряща на икономически данни в световен мащаб, имаме основания да смятаме, че рецесия би останала напред във времето - 2020, 2021 г., твърди Великов.

Време ли е за прибиране на печалбите?

Юли и август традиционно са по-слаби месеци, уточни Драгомир Великов. След това се очаква засилване през септември. През октомври трябва да сме по-внимателни. Тези нива са много добри за инвеститори, които в момента имат повече експозиция в рискови активи - да ги намалят, в някакъв смисъл прибиране на печалбите. Тези инвеститори, които са на по-неутрални нива или по-близо до нивата на рискови активи е добре да прегледат портфейла и да преосмислят позициите си. Мисля, че септември е подходящият момент за влизане в пазара. За второто полугодие най-голямо влияние ще имат централните банки, отбеляза още той.

Вижте видеото от разговора.

Последни новини
Още от В развитие