В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Преговори между Китай и САЩ ще има, докато в тях има смисъл

Мариана Трифонова, старши анализатор в Института за икономическа политика (ИИП), „В развитие“, 10.05.2019 г.

Мариана Трифонова, старши анализатор в Института за икономическа политика (ИИП), „В развитие“, 10.05.2019 г. Мариана Трифонова, старши анализатор в Института за икономическа политика (ИИП), „В развитие“, 10.05.2019 г.


Търговската война между САЩ и Китай продължава да се разгръща с все по-големи мащаби, след като увеличението на митата от американска страна бе потвърдено след поредния провален кръг на преговорите. Мариана Трифонова коментира последните събития по темата в ролята си на старши анализатор в Института за икономическа политика (ИИП) за предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Преговорите ще продължат, тъй като и двете страни имат интерес да се стигне до някаква договорка. Това ще е така, докато в самите преговори се намира смисъл“.

Реакцията на Пекин към новите мита е за реципрочност, но практически такава не е имало и едва ли ще има, смята още Трифонова.

„Проблемът не е в търговските отношения, а в интелектуалната собственост. Китайската страна избягваше да признае, че има такъв проблем“.

Целият конфликт има далеч по-широк смисъл от самите търговски взаимоотношения, коментира анализаторът. Конфликтът САЩ-Китай се води на редица равнища, като търговията е само едно от тях. Това дава една съвсем различна дълбочина на преговорите и логично води до поредицата от отлагания.

Какви са най-големите притеснения на китайската страна и каква е голямата цел на американската, можете да видите от видеото.

Последни новини
Още от В развитие