В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Германският бизнес у нас: Притеснен от липсата на кадри, но готов да остане

Д-р Митко Василев, главен управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), В развитие, 18.04.2019

Германското знаме на фона на кранове в пристанището на Хамбург. 28 декември 2017. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg Германското знаме на фона на кранове в пристанището на Хамбург. 28 декември 2017. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg

Липсата на кадри и корупцията са основен проблем пред бизнеса у нас. Такова е заключението на Германо-Българската индустриално-търговска камара, след като проведе анкета сред своите фирми членове за бизнес средата в България. Д-р Митко Василев, главен управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), коментира резултатите в репортаж на Хюлия Айваз, излъчен в предаването „В развитие“.

По отношение на образованието България заема незавидното последно място в сравнение с обобщените резултати на 15 германски външнотърговски камари в Централна и Източна Европа... Има много какво да се направи в тази насока“.

Преобладаваща част от анкетираните са доволни от цената на работната ръка в България, но са притеснени от корупционните практики в страната, става ясно още от изследването.

Нещо, което веднага прави впечатление, е борбата с корупцията и престъпността – 33% от анкетираните са много недоволни, 29 - по-скоро недоволни, а 33% са средно доволни. Така че ние пак сме под средното за 15-те страни, но и тук картината не е добра“, коментира Василев.

Германският бизнес обаче е готов да остане в България, отбеляза той.

Това е интересен въпрос, който задаваме винаги – бихте ли инвестирали отново в България? Резултат не е лош. 88% казват да, 12% - не“.

Германо-Българската индустриално-търговска камара прогнозира, че от 3 до 5 години стокообменът между България и Германия ще надвиши 10 млрд евро, като към края на 2018 г. стойността му възлиза на близо 8,3 млрд. евро. Повече по темата вижте във видео материала.

Последни новини
Още от В развитие