В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Стикерите с чипове за електронна идентификация на автомобилите - излишни или необходими?

Христо Радков, председател на Българско обединение на шофьорите, В развитие, 16.04.2019

Вариантът със стикери с чипове, които да заменят досегашните стикери за годишен технически преглед е добър, но не разбирам какво обуславя това нещо да се случи. Всеки полицай има таблет и може да установи дали колата е миналата технически преглед, дали има Гражданска отговорност, дали се носи удостоворението за управление на МПС. А продължават да се искат и хартиените документи. Това коментира Христо Радков, председател на Българско обединение на шофьорите, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Камерите могат да снимат регистрационния номер и виждат дали колата имат преглед и Гражданска отговорност. Те могат да вършат и сега същата работа, която ни се предлага. Налагат се нови такси, изисквания и се ограничава движението на собственика на МПС".

Токът отделя също много вредни емисии, посочи Христо Радков. По повод утилизацията на литиевите батерии гостът заяви, че те трябва да бъдат обработени. Взаимодействието на лития с други елементи е опасен, разкри той.

Заради техническа неизправност на годишна база инцидентите са по-малко от 1% от всички инциденти, отбеляза Христо Радков. Т.е., въпреки че паркът ни е стар, нашите автомобили като цяло са достатъчно изправни технически, добави той.

Тол системата все още не е построена физически като рамки, подчерта Радков. "В Германия тестваха една година тази система за превозните средства над 3 тона и половина. Отделно от това те я пуснаха сама на магистрали", заключи по темата председателят на Българското обединение на шофьорите.

Последни новини
Още от В развитие