В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Идеята за включване на мултифондовете в пенсионното осигуряване не е забравена

Владислав Русев, гл. изп. дир. на ПОД Алианц България, В развитие, 11.04.2019

Владислав Русев, гл. изп. дир. на ПОД Алианц България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Владислав Русев, гл. изп. дир. на ПОД Алианц България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-близката цел за българския пенсионен модел е да приемем регулацията на фазата на изплащане на пенсии. Да имаме подробно разписани условия как да се случи това. Работим под егидата на Министерството на труда и социалната политика, но с активно участие на Министерството на финансите, Комисията по финансов надзор и социалните партньори. Това отбеляза Владислав Русев, гл. изп. дир. на ПОД Алианц България, в рамките на международната конференция „Многостълбовите пенсионни системи в Европа - ползи и бъдеще“ (организирана от Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване), излъчена в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Проектът, който към момента е частично готов, дава възможност да предлагаме гаранции и продукти, които досега не сме могли: да гарантираме вноските на осигурените лица към момента на пенсионирането им, както и различни видове пенсии. Целта ни е до края на годината да имаме регулация. От 2021 г. започва плащане на пенсиите от универсалните фондове".

Мултифондовете засягат фазата на натрупването – когато се събират вноски, посочи Владислав Русев. Намерението ни е след плащането на пенсиите да започнем с уредбата на мултифондовете, допълни той.

"Общоевропейският продукт за лично пенсионно осигуряване не виждам да има особено добавена стойност спрямо това, което в момента предлагат доброволните пенсионни фондове. Той дава единствено възможност за осигуряване от различни европейски страни за хората, които пътуват, живеят и работят на различни места".

Фондовете, които съществуват по професионални схеми у нас, за момента нямат възможност да предлагат индивидуални продукти, разкри гостът.

Последни новини
Още от В развитие