В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Икономическият ръст в Източна Европа ще е над средния за ЕС

Петер Брециншек – ръководител на Raiffeisenbank Research, „В развитие“, 02.04.2019 г.

Прогнозите за икономически растеж в Централна и Източна Европа са за 2,5-3,9%, според ръководителя на Raiffeisenbank Research Петер Брециншек.

Пазарите в този край на света са относително стабилни, въпреки политическите рискове от нерешените проблеми с Брекзит и търговските конфликти отвъд Океана, коментира Брециншек за „В развитие“.

„На препятствията в краткосрочен план ние гледаме като на добра възможност в покупката на акции“.

В края на 2018 г. се наблюдаваше драстично понижение в цените на акциите, докато в началото на 2019 г. се отчита значително възстановяване, казва още Брециншек.

По отношение на паричната политика според Брециншек покачване на лихвите не присъства изобщо като възможност след последното заседание на Съвета на ЕЦБ в началото на март.

Намирам нерестрективната парична политика за все още актуална.

От Raiffeisenbank Research отхвърлят сценарий за техническа рецесия в Европа, но отчитат признаци за силно отслабване в показателите за настроенията при някои конкретни индустрии и сектори. Ръководителят посочи например секторите на основните материали и автомобилните производители.

Но в интерес на истината намираме това за временно явление. Допускаме, че ще има възстановяване през втората половина на 2019.

Последни новини
Още от В развитие