В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Дългът - предизвикателството пред американската икономика

Георги Найденов, икономист, В развитие, 25.03.2019

Икономическата действителност не е в полза на американския президент Доналд Тръмп. Икономическият ръст по непотвърдени данни ще бъде ревизиран. Това заяви икономистът Георги Найденов в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

 "През четвъртото тримесечие на 2018 г. драстично се е свило потреблението на услуги от страна на американските граждани, а това би се отразило на растежа".

Дългът към февруари 2019 г. е 227 млрд. спрямо 215 млрд. през февруари 2018 г., т.е. той нараства, посочи Георги Найденов. "Удар по американската икономика са и двата инцидента с последния модел на Boeing. Ако скандалът се разрасне и производството бъде забавено, това ще струва между 1,5 и 1,6% на тримесечие на американската икономика", допълни той.

"Възстановяването на данъците след въведената от Тръмп реформа в САЩ се забавя, а това ще се отрази върху потреблението. Американският дълг за 2019 г. ще бъде 900 млрд. долара., а към 2022 г. се очаква да стигне 1 тлрн. долара. На този етап е 88% от БВП на САЩ, а данните сочат, че около 2028 г. той ще достигне 100%".

САЩ имат два подхода в случая - единият е да се орежат правителствените разходи, отбеляза Георги Найденов. "Има три програми – Medicare, Medicaid и социалното осигуряване, които до 2029 г. е предвидено да станат 7,2% от БВП, а в момента са около 5,5%. Увеличаването на данъците пък ще доведе до негативен ефект и до по-малко приходи във федералния бюджет. Обикновените дълговите кризи тръгват от големите икономики и засягат по-малките такива", обобщи анализаторът.

 

Последни новини
Още от В развитие