В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Лонгруи Циу: В областта на мрежовата сигурност не може само производителят да е отговорен

Лонгруи Циу, регионален мениджър на Huawei Consumer Business Group за България и Северна Македония, В развитие, 13.03.2019

 

Натискът, който американското правителство оказва върху китайската компания Huawei, стана повод въпросът да се постави на закрита среща на Световния мобилен конгрес в Барселона, с цел обсъждане на забрани за пазарен достъп на компанията. "Този натиск няма да забави инвестициите на компанията, които се развиват по план, тя ще ги увеличи. Аз бях на конгреса, но не съм бил на тази среща. Ние сме против натиска, който оказва американското правителство и опита му чрез политически мотивирани действия за да спре бизнеса ни. И на 7 март започнахме съдебна процедура срещу американското правителство".Това каза Лонгруи Циу, регионален мениджър на Huawei Consumer Business Group за България и Северна Македония, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Ние получихме подкрепа от нашите партньори, включително от операторите и от някои конкуренти в индустрията,  като Ericsson", поясни мениджърът реакцията на бранша в резултат на натиска, оказан от правителството на САЩ върху компанията.  "Ако бъде спряно участието на Huawei - мрежите в Европа, това ще забави развитието на 5G-мрежите на европейския пазар. Ние сме инвестирали 2 млрд. долара в разразработването й. Вече имаме сключени 35 търговски договора за 5G, от които 18 са на европейския пазар, доставени 4 000 станции", каза още Циу.

Мениджърът каза още, че като китайска компания Huawei иска да е справедливо третирана.

"В областта на високите технологии има американска компания, европейска компания, защо да няма и китайска хай-тек компания? Надяваме се САЩ да са по-отворени, по-прозрачни. В последните 30 години 15% от нашите приходи са инвестирани в развойна дейност и половината от служителите ни са софтуерни инженери. А защо сме водеща компания? Защото сме започнали още в 2009 година проучванията си за 5G-технологията, похарчили сме 2 милиарда долара за развитие на 5G-мрежата", каза Лонгруи Циу.

Според  Лонгруи Циу индустрията има нужда от предизвикателства, в контекста на обръщането на производителя към различен ценови сегмент. Той съобщи, че компанията умее да отправя предизвикателства, камерите й са едно поколение пред останалите.

На 26 март в България Huawei ще представи най-мощния си телефон - Huawei P 30, а на следващия ден незабавно стартират продажбите му. В България ще дойде първата вълна от смартфони за новата 5G-мрежа, която предстои да бъде изградена. На световния мобилен конгрес компанията представи своя нов сгъваем телефон, но той, на цена от около 5 хиляди лева, е скъп за този пазар. Затова и производителят ще предложи сгъваем телефон на подходяща за пазара цена, уточни мениджърът.

"5G много ще промени обществото. Има нужда от време цялата екосистема и партньорите да приемат тази технология и да се адаптират. Гордеем се, че имаме възможност да доставяме продуктите си до краен потребител", каза мениджърът. 

Мениджърът посочи, че въвеждането на новата технологична мрежа е като футболен мач, компанията му приветства повече играчи да се включат в развитието й, защото "както във футбола, за да победиш, не можеш да разчиташ само на един играч. И Huawei е такъв производител на оборудване. В областта на мрежовата сигурност имаме и операторите, които се грижат за това, а правителството наблюдава процеса. Не може само производителят да носи отговорност. Ние не сме единствен играч , посочи регионалният мениджър на технологичния гигант. "И в областта на мрежовата сигурност искаме и други компании, и правителствата да направят прозрачна средата и създадат правила за индустрията".

За плановете на компанията за инвестиции в България мениджърът посочи, че компанията има такива, но все още прави проучвания, както и има намерение да открие развоен център в страната.

Очаквайте целия разговор във видео материала.

Последни новини
Още от В развитие