В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Електромобилите все още не са способни да заменят конвенционалните коли

Константин Томов, автор и продуцент на автомобилното шоу Колела, В развитие, 08.03.2019

Никой не може да предвиди накъде отива автомобилната индустрия и световната икономика като цяло – ще има ли Brexit, предстои ли ескалация на търговската война между САЩ и Китай и пр. Все още е неясно и какво е бъдещето на автомобилите по отношение на задвижване, начин на употреба и на способ на притежание. Това каза Константин Томов, продуцент и автор на автомобилното шоу Колела, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Много хора предвиждат, че сегашният модел на продажби и собственост е обречен, а бъдещето е на споделените автомобили“.

Какво ще се случи с автомобилите зависи изцяло от политиците, отбеляза Томов.

Факт е, че електромобилите за момента не могат да заместят конвенционалните коли. Без правителствена подкрепа и въвеждането на правилни регулации това няма и как да се случи... За да се говори за цялостно преминаване към електричество би трябвало да има координирани глобални опити в тази посока. За момента няма нищо подобно. Единствените райони, които агресивно се опитват да налагат електрическите превозни средства, са Западна Европа и Китай“.

Гостът посочи, че преходът към електрическа мобилност ще има своята висока цена.

Преходът ще струва много и тази цена ще се плати от всички – от една страна от данъкоплатците, които ще субсидират преминаването към електромобили, както и от клиентите, които ще са принудени да купуват все по-скъпи коли, защото е сигурно, че цената им ще расте“.

Гледайте видео материал с целия разговор.

Последни новини
Още от В развитие