В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Защо GDRP увеличи тройно жалбите до Комисията за защита на личните данни?

Румяна Йорданова, адвокат, В развитие, 14.02.2019

Румяна Йорданова, адвокат. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Румяна Йорданова, адвокат. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Въвеждането на новите правила за защита на личните данни (GDPR) даде възможност на всеки гражданин да преекспонира разпоредбите и правните норми. Това каза Румяна Йорданова, адвокат, в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

Гостът направи коментара си по повод на информация, че подадените жалби в Комисията за защита на личните данни са нараснали тройно след въвеждането на GDPR. 

Това, което предстои е най-важно за бизнеса. Трябва да бъдат въведени законодателни промени на национално ниво. В момента, в който законът бъде окончателно приет и влезе в сила, Комисия за защита на личните данни трябва да приеме няколко подзаконови акта“.

Гостът коментира и ветото, което президентът Румен Радев наложи върху гласуваните на 24-ти януари промени в Закона за защита на личните данни.

„Погледнато строго формално нарушение няма нито от страна на нашата държава, нито от страна на президента. Парламентът изпълнява своето правомощие – да прецени по какъв начин ще намери баланс между свободата на словото и защитата на личните данни. Президентът има право да наложи вето на законопроекта. Бизнесът обаче е засегнат поради забавянето на нормативната база, която чакаме вече повече от година“.

Йорданова коментира случаите, в които администратор на лични данни може да откаже промяната или изтриването им.

„Във всеки случай трябва да се отчете дали администраторът има основание да обработва данните на субекта, дали договорът между тях е валиден, дали има неурегулирани отношения в него и дали са изтекли давностните срокове... Бизнесът трябва доста да внимава и да вземе предвид новия регламент. Това не означава обаче, че той трябва да спре новите технологии“.

Гледайте видео материал с целия разговор. 

Последни новини
Още от В развитие