В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

ИПИ: Рекорден дефицит на кадри в България през 2018 г.

Явор Алексиев, ИПИ, В развитие, 28.01.2019

Специалисти се търсят в почти всички големи сектори на икономически дейности. През 2018 г. бяха счупени част от рекордите от времената преди кризата по отношение на това колко голяма част от фирмите изпитват дефицит на кадри. Това съобщи Явор Алексиев, ИПИ, в предаването "В развитие" с водещ Светозар Димитров.

"От Агенция по заетостта направихме цялостен анализ за 2018 г. Не е изненада, че в Бюрата по труда се търсят хора с по-ниска квалификация и за по-ниско заплащане. Най-много се търсят машинни оператори, монтажници, занаятчии и т.н. Това, което виждаме като динамика на предлаганото възнаграждение, отговаря на средната заплата за страната".

В рамките на 12 месеца с около 7-8% са нараснали възнагражденията в икономиката, както и това, което се предлага в бюрата по труда, но с уговорката, че Агенция по заетостта все още не предлага пълна информация за това, което се предлага от работодателите като заплащане, уточни Явор Алексиев.

"Като цяло вече и фирми с по-различен от споменатия вече обичаен профил използват услугите на Бюрата по труда. Най-високата заплата, която успяхме да идентифицираме, е 4000 лв. бруто. Заплащането за IT специалисти започва от 2200-2300 лв. бруто. 27% от обявите са за минималната работна заплата".

По последните данни 40% от работещите използват услугите на Бюрата по труда, отчете гостът. "Т.е. по-голяма част от регистрираните там са или дългосрочно безработни, или са хора, които са между работни места. Голяма част от българските граждани не успяват да обхванат всички канали за търсене на работа. Има какво да се подобри в посока сферата на трудовото посредничество", добави още той.

"Увеличението на минималната работна заплата е предизвикателството, с което се сблъсква бизнесът в малките населени места. В столицата например пазарът на труда е много по-гъвкав. И по-бавният икономически растеж, и неубедителните данни за инвестиции ще повлияят на пазара".

Браншовете, които могат да се възползват от Индустрия 4.0, биха могли да бъдат по-конкурентоспособни и на световния пазар, поясни Явор Алексиев.

 

Последни новини
Още от В развитие