В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Крайнодясната партия Вокс – испанският вариант на Америка над всичко

Даниел Стефанов, програмен координатор на ЕСВП – София, В развитие, 05.12.2018

Партията „Вокс“ в Испания е нещо ново и по-скоро то е резултат от случващото се в страната през последните години. Движението е крайнодясно, което е трудно да се дефинира все още за страната, тъй като до момента там нямаше много такива. Това каза Даниел Стефанов, програмен координатор на ЕСВП – София, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Коментарът си Даниел Стефанов направи по повод последните парламентарни избори в испанската автономна област Андалусия, на които за пръв път от 30 г. крайнодясна партия влезе в парламента.

„Ако има нещо, с което „Вокс“ се отличава до момента, това е антимигрантската реторика. Иначе, що се отнася до икономическата им платформа, тя е дясно либерална“.

Като друга отличителна черта на „Вокс“ гостът посочи одобрението ѝ на политиката на американския президент Доналд Тръмп, налагаща „Америка над всичко“.

„Партията все още няма конкретни искания Испания да напусне Европейския съюз, но значително цели да увеличи нейното цялостно значение за Европа“.

Като основни проблемни виждания на "Вокс" Стефанов определи желанието ѝ различните статути на провинциите в Испания да се преразгледат, както и исканията ѝ за налагане на автономия в областта на образованието – два основни фундамента за испанската държава.

„Важното оттук нататък е как ще се формира правителството в Андалусия – дали ще се има коалиция между печелившите партии и какъв ще е нейният тип“.

Според Стефанов случващото се в Испания няма да доведе до нова криза за Европа. 

"Испанската демокрация е доста жива, тя е функционираща и едва ли оттам ще дойде значителен проблем за Европа, още повече, че Испания се развива добре икономически".

Целия разговор вижте във видео материала. 

Последни новини
Още от В развитие