В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Как да спрем измамите с европейски средства?

Руслан Стефанов, ЦИД, В развитие, 14.09.2018

Навлизат модерни начини за пране на европейските пари за земеделие - с плащане през блокчейн и криптовалути. Това обясни Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

„Основната разлика в измамите, която се наблюдава през последните 30-40 години е най-вече усложняването на мрежите, които извършват съответните сделки в селското стопанство – участие на множество различни подизпълнители, преминаване на граници и разбира се офшорни зони“.

Стефанов посочи, че става все по-трудно да се контролира как се извършват подобни сделки в рамките само на една държава .

„В повечето случаи, които се отнасят за България, Румъния и други страни, става въпрос за трансгранични измамни схеми. Най-притеснителното е, че много често това става със знанието и съдействието на органи в съответните страни-членки. В случая на България говорим за една много сериозна конспирация на ресурси в много малко на брой хора, което създава много съществено лоби“.

По думите на практика това прави разследването на евентуалните злоупотреби, измами и корупция много по-трудно.

Решението на този проблем в България трябва да започне с преодоляване на недоверието в обществото, смята Стефанов.

„Показването и доказването на резултати е нещо, от което все още сме много далеч. От друга страна трябва да се работи за много сериозно подобряване на капацитета за справяне с тези модерни форми на измама. В известна степен и създаването на общи европейски органи, които да помогнат да се справим с тях“.

Вижте повече във видеото.

Последни новини
Още от В развитие