В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ще повлияе ли отпадането на СОФИБОР на гражданите?

Петър Илиев, журналист, В развитие, 2.07.2018

Отпадането на индекса СОФИБОР няма да се отрази на потребителите, защото законът ги пази. Това каза журналистът от в. „Банкеръ“ Петър Илиев в предаването „В развитие“ с водеща Вероника Денизова.

„Ако погледнете в детайли новите условия, ще видите, че лихвените индекси са по-високи, но не и лихвите. А те са по-високи, защото това е реалната цена на ресурса, с който работят банките. Изчислих, че средната цена на привлечения ресурс за банковия сектор е 0,228. Обаче така банките са намалили риска за надбавката, тъй като при замяната общата лихва не може да е по-висока от предишните. По-нататък лихвите ще се повишават. Това не зависи от начина, по който се формира лихвения индекс, а от много други неща. Има детайли, които са важни – затова един потребител не може да си изчисли сам лихвения индекс. Това е непрозрачността на цялата тази работа. Трябва да имате предвид тези данни, на база на които се изчислява лихвеният индекс на какъв период се взимат, кога и т.н“.

Той добави, че повечето банки променят лихвения индекс, ако в базовите данни има увеличение или намаление в различни граници. Всички тези дребни неща са описани в плановете за потребление и начините за изчисляване на лихвения индекс, но никой потребител не им обръща внимание.

„Лихвите могат да се покачат само и единствено, ако притокът на привлечени средства от фирмите и гражданите започне да намалява и банките се нуждаят от ликвидност“.

Другата опасност е, ако ЕЦБ рязко вдигне лихвените проценти – примерно 0,5-1% в рамките на една година. Но това не се очаква да стане преди средата на следващата година, коментира събеседникът.

Целия разговор вижте във видеото.

Последни новини
Още от В развитие