В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Нужна е дългосрочна държавна политика за справяне с щети от бедствия

Нина Колчакова, Асоциация на застрахователите в България, В развитие, 02.07.2018

Под 10% от обработваеми земи в България са застраховани - между 32 и 36 млн. дка. Премийният приход е около 16 млн. лева годишно. На фона на 2 млрд.лева премиен приход по всички останали застраховки, процентът на земеделските застраховки е нищожен. Това коментира Нина Колчакова, главен секретар на Асоциацията на застрахователите в България в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

„В същото време земеделските стопани са едни от икономическите субекти, които страдат най-силно от тези природни катаклизми. Необясним е фактът защо продължава този нисък процент на застраховане, на ниско застрахователно проникване именно в този изключително чувствителен сектор“.

Тя посочи, че Министерството на земеделието се опитва да намери финансиране за борбата с градушки, за да покрие цялата държава с ракетния способ, с който в момента са покрити няколко района.

„Целта е градоносните облаци да може по някакъв начин да бъдат изкуствено извалявани с този способ, като тяхната цел е да се минимизират пораженията, които се нансят на селското стопанство. Целта е защита на земеделските стопани“.

Колчакова обясни, че идеята е това да се финансира от отчисленията на всички видове имуществени застраховки – КАСКО, пожар, кражба, строително-монтажни дейности, авария на машини. 

„Изключително социално несправедливо е да се защитават земеделските стопани, които по принцип не се застраховат, т.е. финансирането ще идва от други граждани, които са се застраховали добросъвестно, но ние ще трябва а повишим цените на техните застраховки“.

Според нея това е нецелесъобразно.

„Ние подкрепяме Министерството на земеделието в идеята му за превенция, но смятаме, че това може да се направи по един доста по-разумен начин, с една по-дългосрочна държавна политика. Защото ние в момента измисляме как да финансираме борбата с градушките“.

 

Последни новини
Още от В развитие