В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Въвеждането на бонус-малус системата в България е удачно да се случи в началото на 2019 г.

Стоян Проданов, изпълнителен директор на Бул Инс, В развитие, 18.06.2018

Закъснение от няколко месеца при въвеждането на "бонус-малус" системата не е толкова съществено на фона на предположенията, че тази система ще оформя облика на българското застраховане, след като бъде въведена. Това каза Стоян Проданов, изпълнителен директор на Бул Инс, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Очаква се след въвеждането на системата, тя да доведе до положителни промени в начина на шофиране и начина, по който се възприема поведението на водачите на пътя. Удачният момент на въвеждането на системата ще бъде 2019 г., каза още Проданов.

Трябва да се има предвид, че системата няма да отразява историята на нарушенията и поведението на пътя преди нейното въвеждане. Ако системата бъде въведена 2019 г., тази година ще бъде нулева и неутрална по отношение на "бонус-малус" системата. След нея ще започнат да се отчитат нарушенията и поведението на водачите. От гледна точка на справедливостта - това е един добър вариант за въвеждане.

Един от водещите критерии при ценообразуването ще бъде поведението на водача на пътя. Вторият критерий ще бъде автомобилът – щетите, които са нанесени на автомобила и съответно дали водачът е бил виновното лице при причиняването на тези щети. Всичко това ще се трупа в бази данни, които ще се използват при ценообразуване. Всеки водач ще получава собствена индивидуална цена. Разслоението в цените е желано от застрахователните компании и по-бързото достигане до този ефект, каза още Проданов. Информацията ще се ползва от базите данни на МВР, допълни той.

Застрахователите ще следват логиката на контролните органи, на пътна полиция и начина, по които те отразяват нарушенията.

"Бонус-малус" системите имат различни варианти във всички държави, няма единен въведен вариант, коментира Проданов. Към момента за България има предложени 11 варианта. Всички подробности, които формират пейзажа на българското застраховане, са взети предвид и системата ще има възможност да заработи след стартирането ѝ, посочи още той.

"Бонус-малус" системата ще повлияе положително, защото тя ще стимулира позитивното, доброто поведения на пътя и ще има задачата да дестимулира рисковото поведение, което застрашава живота и здравето на участниците в движението.

Вижте във видео материала целия разговор по темата.

Последни новини
Още от В развитие