В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

ФЕД няма да бъде прекалено агресивен в политиката си

Генади Гешев, ръководител „Международни финансови пазари“ на ЕЛАНА Трейдинг, В развитие, 14.06.2018

Генади Гешев, ръководител „Международни финансови пазари“ на ЕЛАНА Трейдинг, снимка: Bloomberg TV Bulgaria Генади Гешев, ръководител „Международни финансови пазари“ на ЕЛАНА Трейдинг, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Лихвеното повишение беше очаквано и не може да се каже, че с това си действие Федералния резерв (ФЕД) направи изненадващо обявление за пазарите. Ключова промяна имаше в очакванията за ръст на икономиката и очакване за повишение на инфлацията. Те очертаха четвърто повишение на лихвите за 2018 г. и всъщност това се оказа несигурният момент – дали повишенията ще бъдат три, или четири. Към момента по-голяма част от пазарните анализатори и участници очакват четири. Това каза Генади Гешев, ръководител „Международни финансови пазари“ на ЕЛАНА Трейдинг, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Не се очаква ФЕД да е прекалено агресивен. По-скоро може да се очаква едно бавно и постепенно увеличаване на лихвите, свързано с много добра комуникация с инвестиционната общност.

Комуникацията към момента между ФЕД и пазарите се засилва и това е изключително положително, коментира още Гешев. Пазарите не обичат неяснота и не е толкова важно самото решение, отколкото то да е добре поднесено и аргументирано, да има яснота за тях, добави още той. Важно е информацията да се поднася бавно и постепенно, да се намалят големите изненади.

От една страна инфлацията бавно започва да набира скорост и борбата с нея трябва да се води чрез увеличени на лихвите. От друга страна по-високите лихви ще направят почти невъзможно обслужването на огромния дълг, който натрупа страната. Тези факти Гешев посочи като най-сериозен и основен проблем пред ФЕД към момента.

Единствената причина, която да позволява на ФЕД да повишава лихвите, е повишение от чувствителен икономически растеж, който да компенсира по-високия дълг. Дали това ще стане – за момента се отчита ръст в икономиката. Отчете ли се спад на икономическия ръст обаче, тогава ФЕД ще са изправени пред голям проблем.

Според него това би могло да доведе дори до намаления на лихвения процент, но добави, че към момента икономиката на САЩ се развива добре, дори сравнена с европейските икономики.

Вижте във видео материала целия разговор.

Последни новини
Още от В развитие