В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Тънкости при финансовото планиране на начинаещ бизнес

Надя Захариева във В развитие, 30.03.2018

Природата на предприемача е двойнствена. Това каза Надя Захариева, директор в отдел "Развитие на частния сектор" на Фондация Америка за България, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. Повод за гостуването на Захариева в предаването е менторската програма в село Мирково, осъществявана от Фондация Америка за България в сътрудничество с Индустриален клъстер Средногорие "Бизнес постижения за социално предприемачество". 

"По принцип предприемачът е силно рисков играч. За да станеш предприемач, трябва да си готов да заложиш и да загубиш всичко. От друга страна, за да бъдеш добър предприемач, трябва да бъдеш много пресметлив и да си правиш много добре сметката. Затова в Средногорието ходим винаги по двойки - аз ги съветвам как да си правят добре сметката, а предприемачът - как да рискуват".

Програмата "звучи сложно, но в същност събира 30 души", които в момента са безработни, или искат да започнат свой реален бизнес и ги обучават хора, които имат опит, обясни Захариева. "Те доброволно отиват там всеки четвъртък и им разказват какви са стъпките, които човек трябва да направи, за да започне свой собствен бизнес и да го развие". 

Интересно е, че от участниците се оформи един мини клъстер. Там има идеи за малък семеен хотел, за конна база, за кетъринг. Те се съюзиха и много си помагат, каза още събеседничката. 

"В рамките на програмата направих лекция "Осем лесни стъпки", посветена на лесно запомнящи се правила, с които да се направи финансов анализ преди да се захване един бизнес".

Подбрахме ментори, които идват от реалния, сравнително малък бизнес, подчерта Захариева. "Използваме хора, които са направили първата крачка, започнали са от нулата и техният бизнес не е гигантски. Техните съвети са по-адекватни към човек, който иска например да си отвори пекарна". 

 

Последни новини
Още от В развитие