В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Новите американски мита ще засегнат и България, макар и косвено

Проф. Стефан Петранов, Стопански факултет на СУ, В развитие, 13.03.2018

Ако в бъдеще се разрази търговска война с оглед на новите мита на САЩ и очаквания отговор от страни като Китай и тези от ЕС, със сигурност ще има ефект, не моментален, а средно и дългосрочен върху световната икономика. При такъв сценарий ще се стигне до загуба на работни места в експортно ориентирани сектори, което ще доведе до намаляване на доходите, а оттам и на вътрешното потребление, респективно и на брутния вътрешен продукт.

Това коментира пред Вероника Денизова във „В развитие“ ръководителят на катедра „Икономика“ към Стопанския факултет на Софийския университет проф. Стефан Петранов.

Митата на САЩ няма да засегнат в краткосрочен план България, чиято търговия със САЩ е скромна, но косвен ефект, особено при сценарий пълномащабна търговска война, със сигурност ще има, посочи икономистът.

„Ако САЩ започнат да налагат мита върху европейските автомобили например, което бе лансирано като възможна стъпка, това значи, че европейската икономика ще пострада. Следователно със сигурност ще пострада и българската такава, която е тясно свързана с европейската . Също така у нас е силно развива индустрията на производство на резервни части, което значи, че при спад на износа за САЩ неминуемо ще бъде засегнато и това перо от икономиката ни.“

Политиката на протекционизъм също така със сигурност ще повлияе негативно и на самата американска икономика, поне в по-голям времеви план, категоричен е гостът в студиото. Печеливши ще бъдат работещите в стоманодобивната индустрия, и акционерите в подобен род предприятия. 

Какви ще бъдат останалите ефекти от новата търговска политика на САЩ?

 


 

Последни новини
Още от В развитие