В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Далеч не е сигурно дали Brexit изобщо ще се състои

Проф. Димитър Хаджиниколов, преподавател в УНСС, В развитие, 19.02.2018

Вариантите за бъдещето на Великобритания след излизането й от Европейския съюз не са толкова много. Първият е турският – митнически съюз, вторият е швейцарският и норвежкият – зона за свободна търговия, третият е канадският – засилено сътрудничество с частична свободна търговия. Големият проблем е обаче, че не е сигурно дали изобщо Обединеното кралство ще напусне ЕС.

Това коментира в минутите след 13:30 във „В развитие“ с Делян Петришки преподавателят в УНСС проф. Димитър Хаджиниколов.

Ако ставаше за въпрос единствено за търговия, смята гостът в студиото, Лондон и Брюксел отдавна вече трябваше да са се разбрали, защото имат взаимна изгода търговията да продължи.

„Идеята е какво ще стане в самата Великобритания. Ако идеята за провеждане на втори референдум за Brexit надделее в редиците на лейбъристите, то тя ще вземе голям превес във вътрешнополитически план“, коментира проф. Хаджиниколов.

Противопоставящи се по казуса крила има и сред управляващите консерватори, като тепърва ще стане ясно какъв ще е изхода от казуса. Дотогава обаче негативите биват обирани от бизнеса, който е жертва на създалата се неяснота, отбеляза той.

Последни новини
Още от В развитие