В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ирак - подценен геополитически риск за петролния пазар

Елън Уолд, енергиен експерт, В развитие, 06.01.2018

Смущенията във всеки един регион могат да предизвикат скок в цените на петролния пазар. Това каза енергийният експерт Елън Уолд в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„В последно време петролът спада леко. Видяхме, че американските шистови производители също увеличиха своя добив, което се отразява на пазара“.

По думите ѝ се очаква цялостният добив във САЩ да се увеличи, което ще се отрази на цените за в бъдеще.

Тя посочи също, че Ирак е много важен геополитически риск, на който не се обръща достатъчно внимание.

„Някои от страните сключват сделки с Ирак, но Ирак също ограничи износа за Турция, така че определено всякакви действия на Ирак биха се отразили на петролния пазар“.

Уолд смята, че отношенията между Русия и Саудитска Арабия са много значими.

„Саудитска Арабия иска да запази близки отношения с Русия, за да може Русия да продължи да спазва споразумението на ОПЕК. Русия иска да запази своите договори, които има в момента. Енергийните договори на двете страни им помагат взаимно да се следят една друга“.

Според енергийния експерт САЩ трябва да оставят петролната си индустрия самостоятелно.

„Тя е много по-децентрализирана от тази в Русия и Саудитска Арабия. Страната няма толкова големи петролни резерви. Но тя все пак може да намали регулациите, за да продължат американските компании да инвестират в развитието си“.

Що се отнася до енергийната диверсификация на България, Уолд коментира:

„Това е изключително важно. Определено в Средиземно море има много важни открития, свързани с природния газ. България може да сключи договор с Израел за природен газ, което би помогнало да диверсифицира своите енергийни източници. Освен това САЩ също трябва да увеличи износа си на природен газ. Ако България се възползва от него, това определено ще ѝ помогне да разнообрази източниците си“.

 

Последни новини
Още от В развитие