В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Вторият тур на президентските избори в Кипър ще е много оспорван

Бранислава Бобанац, журналист, 01.02.2018

Вторият тур на президентските избори в Кипър, първите след тежката криза от 2013, ще бъде много оспорван.

Това прогнозира във „В развитие“ с водещ Делян Петришки журналистът от Националното радио Бранислава Бобанац.

Коментарът й е свързан с проведените на 28 януари президентски избори в Република Кипър. Никой от кандидатите обаче не събра над 50% от гласовете, затова получилият 35,5% настоящ президент Никос Анастасиадис ще се изправи на втори тур срещу независимия кандидат, подкрепен от левите - Ставрос Малас, който получи 30,25%.

Донякъде резултатите не бяха очаквани, като Анастасиадис получи по-малко, отколкото сочеха социологическите проучвания преди вода. Малас, напротив, получи повече от очаквания брой гласове, посочи Бобанац.

Изборите преминаха при изненадващо голям, поне за Кипър, процент негласували 28%, както и за голямо количество гласували за третия по резултат кандидат.

Има случаи в историята на островната държава, в които получилият по-малко гласове на първия тур да победи на втория, като много е важно преразпределението на гласовете, отчете събеседникът в предаването. 

Основните задачи пред новия президент, който и да е той – решаването на икономическите проблеми и на въпроса за обединението на Кипър.


 

 

 

Последни новини
Още от В развитие