В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

ПР-ът трябва да работи на три езика

Илия Кръстев, изп. директор на A Data pro, и Томас Щьокле, ПР-експерт в Лондон, във В развитие, 14.12.2017

В последните години каналите, които трябва да се следят и които формират медийната репутация, стават все повече. Комуникацията, свързана с този тип активности също става все повече. Компаниите са поставени пред предизвикателството колко бързо стигат до определен тип ноу-хау и движение на пазара, колко бързо реагират на кризи. Това каза Илия Кръстев, изп. директор на A Data pro, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. 

"Днес, стандартните подходи, при които едни хора седят и четат вестници, вече не работят. Технологиите, които се използват, са автоматизирани и следят в реално време традиционните медии, социалните медии, телевизии и радиа. Това позволява да се реагира при споменаване или при кризисна ситуация свързана със споменаване на компаниите".

Все повече навлизат подобен тип технологии и в България, каза гостът. "Още сме далеч от развитието на тези пазари в САЩ, например, но всъщност предизвикателствата пред компаниите в България не са по-различни. Все повече продукти навлизат в България и компаниите се изправят пред невъзможност да не ги използват". 

За 10 години настъпиха много промени в сферата на ПР-а. Не може да не споменем 2007, когато Facebook и Twitter бяха нови технологии, а WatsUp, Snap и Pinterest не съществуваха. Някои неща се промениха много към по-добро, а други към по-лошо, каза от своя страна Томас Щьокле, ПР, медиен експерт и изследовател, който се присъедини към разговора от Лондон. 

"Поглеждайки към бъдещето, ПР-ът има много сериозни проблем с доверието и е време да се замисли за ПР за самия себе си. През 2018 именно доверието ще бъде най-важно".

ПР-ът трябва да работи на три езика. Първият е езикът на технологиите. Трябва да се възползва максимално от изкуствения интелект, от блокчейн технологията. Вторият е езикът на бизнеса - както в частния, така и в публичния сектор. Това е много важно, както за клиентите, така и за агенциите. Последният език е езикът на хората - да разбираме психологията на комуникациите, формирането на групи и екосистеми. Така можем да прилагаме поведенчески модели спрямо това, което хората правят".

Необходимостта да се владеят тези три езика не се променя през годините. Това е било валидно и преди десет години, ще бъде валидно и за вбъдеще, каза още събеседникът. 

Стана ли по-трудна или по-лесна работата на ПР-а с навлизането на новите технологии и различните видове медии? 

Повече можете да видите във видеото. 

Последни новини
Още от В развитие