В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Как ще се отрази върху цената на тока преходът към чиста енергия

Луиджи Ферарис, изп. директор на Terna Energy, В развитие, 13.11.2017

Ако продължим да инвестираме в електически интерконектори и продължим да инсталираме нови ВЕИ мощности, цената на тока би трябвало да намалее. При някой технологии вече има изравняване на обема на мрежите, най-вече при ВЕИ, а от друга страна интерконекторите подобряват възможността за достигане на различни пазари.

Това каза пред Вероника Денизова за „В развитие“ изпълнителният директор на италианската Terna Energy Луиджи Ферарис. Той бе сред участниците на срещата на високо ниво „Финансиране на чистата енергия“, чийто домакин бе Европейският парламент“.

„Виждаме еволюция към по-голямо използване на възобновяемите източници. Правилата вече са изменени, така че да са в полза на тази промяна, която се случва с много бърз темп особено в последните години“, отчете Ферарис.

По думите му от ключово значение е ролята на ЕС в недопускането на това някои страни да изостанат в повсеместния процес на преход на енергетиката към бъдещето. 

„Трябва да инвестираме, за да изравним нивото на достъп до новите технологии във всички страни членки“, изтъкна изпълнителният директор на Tarna Energy.

Какъв е начинът да бъдат парирани рисковете, произтичащи от бързото загърбване на традиционните източници на електроенергия за сметка на възобновяемите такива?

Защо енергийната свързаност е от базисно значение за бъдещото развитие?

Последни новини
Още от В развитие