В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Промяната в климата води до вреди за икономиката – какви са те

Христо Попов, климатолог, Софийски университет, В развитие, 01.11.2017

Най-големият проблем, произтичащ от климатичните промени невъзможността не може да се прогнозира какво ще се случи в близко и по-далечно бъдеще. Летата стават все по-топли, зимите – все по-студени, голям проблем са и интензивните валежи, последвани от периоди на засушаване.

Това посочи пред Вероника Денизова във „В развитие“ климатологът и преподавател в Софийския университет Христо Попов.

В какъв аспект ще се отразят изглеждащите неизбежни промени в климата върху икономиката?

„Започвайки от земеделието можем да очакваме унищожаване на цели реколти. На територията на България имаше такова събитие, свързано с реколтата от овощните дървета. За това спомагат резките затопляния през пролетта, последвани от застудявания, проблеми са и сушата, и интензивните валежи. Например ниските температури сутрин сега, през есента, са проблем за засяването на зимните култури“, посочи гостът в студиото.

Промените ще се отразят и в земеделието в глобален план, като ограничават добивите на базисни култури като пшеница и ориз, ефект ще има и върху продължителността на работния ден на селскостопансктие работници. Засегнати ще бъдат и секторите, свързани със земеделието – преработвателната и хранително-вкусовата промишленост. Непредвидими са и вредите, които климатичните промени ще окажат и върху туризма.

 

Последни новини
Още от В развитие