В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Кои са областите отличници във ВЕИ сектора

д-р Валентина Протопопова, консултант в Тим Вижън, В развитие, 16.10.2017

Област Пазарджик е рекордьор по инсталирана ВЕИ мощност. Целият регион на централната част на Южна България е изключително силен в този аспект. Това каза експертът по бизнес интелиджънс системи в „Тим Вижън“ д-р Валентина Протопопова в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Тя представи нов анализ на данните за възобновявемите енергийни източници в страната, осъществен от екип на консултантската компания „Тим Вижън България“ с помощта на аналитичния софтеур Tableau. Според този анализ област Пазарджик е първенец в България по инсталирани ВЕИ мощности с общо 130 обекта и 1054 MW мощност, а следващият в класацията е област Добрич с 535 MW инсталирана мощност.

„В Пловдив, Смолян, Хасково и Кърджали има много ВЕЦ-ове, които са основен алтернативен източник на енергия“.

По думите ѝ преди 10 години, когато е имало голям бум на поставяне на алтернативни източници на енергия, в тази област били инсталирани изключително много фотоволтаични централи. Това според нея дава преднина на тази област.

„Започнали сме инсталации от около 1914, а най-голям бум има през 2010-2012“.

Що се отнася до самия анализ, Протопопова обясни, че ВЕИ секторът е един секторите, за които има много публикувани данни.

„Изключително много ползвам сайта за отворени данни на държавната администрация opendata.government.bg. От там черпим данни. Това е място, където държавната администрация дава публичност на своята работа“.

Какви възможности предлага софтуерът Tableau?

 

Последни новини
Още от В развитие